Rubeola, cunoscută și sub numele de Pojar german, sau Pojărel este o boală infecțioasă cauzată de virusul Rubeolic. Este o boală contagioasă care se răspândește prin picături de secreții respiratorii ale unei persoane infectate. Rubeola afectează în mod obișnuit copiii, dar poate apărea și la adulți, având un risc major la femeile însărcinate. Ea face parte din bolile copilăriei, precum Scarlatina, despre care am povestit aici.
Originea Rubeolei. Etimologie
Etimologia cuvântului „rubeola” provine din limba latină. Termenul latin „rubeus” înseamnă „roșu” sau „roșietic”, iar sufixul „-ola” este folosit pentru a indica o formă diminutivă sau o afecțiune mai ușoară. Astfel, „rubeola” poate fi tradus aproximativ ca „o formă ușoară de roșu” sau „roșu mic”.
Acest nume a fost atribuit bolii datorită caracteristicii sale distinctive de a provoca erupții cutanate roz-roșiatice, care sunt mai ușoare și mai puțin severe decât cele întâlnite în cazul rujeolei (pojarului obișnuit).
Sursa de infecţie si transmiterea bolii
Cauza Rubeolei
Rubeola este cauzată de infecția cu virusul rubeolic, din familia Togaviridae, genul Rubivirus. Virusul rubeolei, este un virus ARN , fiind singurul virus ce reprezintă genul Rubivirus.
Sursa de infecţie

Singura gazdă a acestui virus este omul, asta înseamnă că animalele sau obiectele nu pot fi modalităţi de contaminare.
Cu alte cuvinte, nu exista alte gazde ale virusului rubeolic, decât omul bolnav, incluzând aici si pe omul bolnav cu infecţie subclinică. În trecut, înainte de a se introduce vaccinarea naţională obligatorie a copiilor, sursele de infecţie erau copiii prescolari sau scolari, in prezent fiind adolescenții și adulții nevaccinați.
Este important de reținut că persoanele vaccinate cu vaccin rubeolic, sub forma ROR sau RORV nu sunt surse de contaminare pentru alte persoane, chiar dacă virusul poate fi găsit temporar la nivelul faringelui. Acest lucru este datorat cel mai probabil imunizării prealabile a organismului, cu o cantitate mai mică a virusului rubeolic decât la cei nevaccinați.
În schimb, nou-născuții cu Rubeolă congenitală sunt o sursă de infecție pe termen lung, 6-18 luni, virusul eliminându-se prin urină și secreții nazo-faringiene.
Important! Doar persoanele bolnave pot transmite mai departe virusul, neexistând purtători sănătosi a virusului rubeolic.
Transmitere
Rubeola este contagioasă cu câteva zile, aproximativ 7 zile, înainte de apariția erupției cutanate și rămâne contagioasă până când toate erupțiile s-au uscat complet, în jur de 14 zile.
Cea mai contagioasă perioadă a unui bolnav cu Rubeolă este cu 5 zile înaintea erupției și 6 zile după apariția erupției.
De aceea, izolarea persoanelor infectate este esențială pentru a preveni răspândirea bolii în comunitate.
Transmiterea virusului se face prin picături de secreții respiratorii ale unei persoane infectate, numite picături Flügge (vezi aici ce reprezintă). Când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește, aceste picături pot fi inhalate de persoanele aflate în apropiere, ceea ce le expune la virus.
O formă indirectă de transmitere, dar mai puțin probabilă, este prin mâinile și obiectele recent contaminate de către persoanele bolnave, care pot lua contact cu sistemul respirator al altei persoane. Cu toate astea, șansele sunt foarte mici pentru această formă, datorită lipsei de rezistență a virusului rubeolic în mediul extern.
După ce a fost expus la virusul rubeolic, perioada de incubație poate dura de obicei între 14 și 21 de zile. Aceasta înseamnă că simptomele nu apar imediat după expunere, ci după această perioadă de timp.
Virusul rubeolic se înmulțește în căile respiratorii superioare și se răspândește în organism prin sânge și sistem limfatic (de aceea în rubeolă vei regăsi adesea ganglionii occipitali inflamaţi). Acesta poate afecta diverse țesuturi și organe, inclusiv pielea, ganglionii limfatici, articulațiile și sistemul nervos.
Simptome Rubeola
1. Perioada de incubație:
Perioada de incubație a rubeolei este perioada de timp cuprinsă între primul contact cu virusul rubeolic și primele simptome apărute. Durează în mod obișnuit între 14 și 21 de zile, dar poate varia între 12 și 23 de zile. În această perioadă, persoana infectată nu prezintă simptome.
2. Perioada prodromală:
Aceasta este perioada în care apar primele simptome, până la apariția erupției cutanate și durează de obicei 1-5 zile.
Perioada prodromală apare la adolescenți și la adulți, dar lipsește la copii, la care primul simptom este erupțtia cutanată.
Simptomele prodromale pot include:
- Subfebrilitate(37,5-38 °C) sau Febra moderată (38-38,5 °C)
- Oboseală și stare generală de rău
- Pierderea apetitului
- Congestie nazală și secreție nazală
- Dureri în gât (faringita usoară)
- Tuse ușoară
- Dureri de cap (cefalee)
- Sensibilitate la lumină.
- Poate apărea o ușoară inflamare și roșeață a ochilor (conjunctivita usoara)
- Ganglioni limfatici inflamaţi (Limfadenopatie)
- Petele Forscheimer (enantem peteșial pe palatul moale)
3. Perioada de stare:
În această perioadă, se observă erupția cutanată maculo-papuloasă caracteristică Rubeolei (numit exantem) și simptomele generale ale bolii.
- Erupția cutanată (Exantem):

Erupția apare în general după 1-2 zile de la debutul simptomelor prodromale.
Inițial, apar pete roșii mici pe față, care se extind apoi pe tot corpul, inclusiv pe mâini și picioare, cu aspect maculo-papulos, care sunt de obicei nepruriginoase sau discret pruriginoase( nu dau sau dau foarte discret senzația de mâncărime).
Petele se pot uni și forma plăci de culoare roșie.
Erupția cutanată poate dura de obicei 3-5 zile.
- Erupție bucală (Enantem)

Sunt reprezentate de petele Forscheimer, mici, de obicei de aproximativ 1-4 mm în diametru, și apar pe palatul moale. Din păcate, ele nu pot fi diferențiate de enantemul din scarlatină sau din rujeolă, prin urmare nu sunt patognomonice.
- Ganglioni limfatici măriți și sensibili la atingere, în special în zona gâtului și a cefei (retroauriculari, cervicali posteriori și suboccipitali)
- Dureri articulare și musculare
- Durere de gât (Farinigita)
- Inflamarea mucoasei ochiului (Conjunctivită)

Pot apare complicații mai grave în cazul adulților, cum ar fi artrita, encefalita sau trombocitopenia (scăderea numărului de trombocite în sânge).
Este important de menționat că simptomele rubeolei pot varia de la persoană la persoană și uneori pot fi absente sau ușoare, mai ales la copiii mici.
În cazul femeilor însărcinate, rubeola poate avea consecințe grave pentru făt, de aceea este important să se evite expunerea la virus și să se urmeze vaccinarea recomandată. Dacă ai suspiciuni că ai contractat rubeola sau ai întrebări cu privire la simptomele tale, este recomandat să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic adecvat.
Care e diferenta dintre rubeolă și rujeolă?
Diferența dintre pojar și pojarel (rujeolă și respectiv, rubeolă) constă în dimensiunea și gravitatea bolii. Ele se pot deosebi prin două aspecte principale: cauze și simptome. Ca să înțelegi ce este Rujeola, dă click aici. Mai jos voi povesti pe scurt diferențele majore dintre cele două boli.
- Cauze:
- Pojar (rujeolă): Este cauzat de virusul rujeolic, care face parte din familia Paramyxoviridae.
- Pojarel (rubeolă): Este cauzat de virusul virusul rubeolic, care face parte din familia Togaviridae.
- Simptome:
- Pojar (rujeolă): Se caracterizează prin febră ridicată, erupții cutanate în formă de pete sau mici umflături roșii, tuse, ochi roșii și sensibili la lumină, rinoree (nas înfundat sau secreții nazale abundente) și congestie nazală. Erupțiile cutanate apar în mod obișnuit la nivelul feței și se extind apoi pe tot corpul.
- Pojarel (rubeolă): Se manifestă prin febră ușoară până la moderată, erupții cutanate roz-roșiatice (mai palide decât cele ale rujeolei) și umflarea ganglionilor limfatici, în special în spatele urechilor. Simptomele respiratorii și oculare sunt mai puțin comune în rubeolă.
Sumarizand, Rubeola are o evolutie mai usoara decat Rujeola (vezi aici), un sindrom prodromal usor, febra mica, inflamarea ganglionilor suboccipitali si postauriculari (din spatele urechii si a capului) iar formula leucocitara in Rubeola arata o infectie virala usoara( in Rujeola poate aparea leucopenia si trombocitopenia).
De retinut!
Rubeola este periculoasă în special pentru femeile însărcinate, deoarece poate provoca complicații grave la făt. Dacă o femeie gravidă dezvoltă Rubeola în primele 20 de săptămâni de sarcină, există un risc crescut de a dezvolta anomalii congenitale la copil, inclusiv surditate, probleme oculare, defecte de inimă și probleme de dezvoltare a creierului.
Cum putem preveni Rubeola?
Prevenirea rubeolei se poate realiza în principal prin vaccinare și măsuri de control al infecției. Iată câteva modalități prin care se poate preveni rubeola:
Vaccinul ROR (rubeolă-oreion-rujeolă) este cel mai eficient mod de prevenire a rubeolei. Vaccinul este sigur și eficient și este administrat de obicei în copilărie, în cadrul programelor de imunizare.
Vaccinul ROR oferă imunitate pe termen lung împotriva rubeolei, precum și împotriva oreionului și rujeolei.
Vaccinarea este recomandată în special pentru copii, dar poate fi administrată și adulților care nu au fost vaccinați anterior sau nu au trecut prin boală.
Persoanele care au avut Rubeolă dezvoltă o imunitate pe termen lung față de boală.
Bibliografie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Vaccin_anti-rubeolic
https://ro.wikipedia.org/wiki/Rubeol%C4%83
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16022642/
Lasă un comentariu