anemia feripriva

Anemia feriprivă: 6 aspecte de reţinut

Anemia feriprivă este un tip de anemie ce face parte din clasa anemiilor. Anemia feriprivă este una dintre cele mai comune anemii, ea rezultând cel mai frecvent datorită pierderii de sânge şi malabsorbţiei.

Dacă vrem să înţelegem anemia feripriva, ce este şi cum se manifestă, ar trebui să pornim mai întai de la înţelegerea anemiei. Am scris un articol despre anemie aici.

Ce este anemia feriprivă?

Anemia se clasifică după dimensiuni în normocitară, microcitară şi macrocitară. Anemia feriprivă este o anemie microcitară, adică dimensiunile hematiei sunt mai scăzute decât în mod normal.

Care este cauza anemiei feriprive?

Anemia feriprivă apare atunci când întreg fierul de la nivelul organismului este în scădere. Fierul intră în sinteza hemoglobinei, acesta având rol în transportul oxigenului şi menţinerea integrităţii hematiei.

Printre cauzele anemiei feriprive pot fi:

 • absorbţia deficitară de fier;
 • aport insuficient de fier;
 • pierderi de fier importante;
 • necesităţi crescute;

Fiziopatologie. Cum apare anemia feriprivă?

Fierul este distribuit în organism în depozite şi în cel activ metabolic. Totalul de fier din oragnism este de aproximativ 3.5 g la bărbaţi şi 2.5 g la femei. Diferenţa între cele 2 cantităţi este datorată staturii mai mici a femeilor faţă de bărbaţi, şi piederii lunare prin menstruaţie la femei.

Distribuţia fierului în organism

Hemoglobina: femei- 1.5g, bărbaţi- 2g; mai multe despre hemoglobină, aici.

Feritină: femei- 0.6 g, 1g- bărbaţi

Feritina este o proteină intracelulară ce depozitează fier şi îl eliberează când necesarul de fier în organism este crescut. Ea se poate găsi şi în plasma sangvină, acesta fiind un marker indirect al fierului depozitat în organism.

În diagnosticul anemiei feriprive, se măsoară feritina serică.

Feritina este o proteină globulară formată din 24 de subunităţi- numită apoferitină, formând în interior un spaţiu de depozitare a fierului non-toxic.

sursa: https://healthjade.net

Hemosiderină: 300 mg

Hemosiderina – Homeostazia fierului intracelular
sursa: https://en.wikipedia.org

Hemosiderina este formată dintr-un complex al feritinei, feritină denaturată şi alte materii organice. Hemosiderina este cel mai frecvent găsită în macrofage( face parte din clasa leucocitelor) şi apare în momentul unei hemoragii.

Când are loc ruptura unui vas sangvin, hematiile mor şi se eliberează în spaţiul extracelular hemoglobină. Aceasta este ingerată de către macrofage pentru a o degra, producând astfel hemosiderină şi biliverdină (un produs de catabolism al hemului, resposabil de culoarea verde văzută în vânătăi).

Hemosiderina mai poate apărea şi datorită excesului de fier, sau scăderea utilizării fierului în organism.

Mioglobină: 200 mg

sursa: http://chemistry.elmhurst.edu/

Mioglobina este o proteină dependentă de fier şi oxigen ce se găseşte în muşchii scheletici şi în celulele inimii. Organismul foloseşte mioglobina pentru a depozita oxigen în muşchi. Ea este capabilă să lege şi să elibereze oxigen în funcţie de concentraţia de oxigen în celule. Mioglobina este motivul pentru care muşchii au culoarea roşie.

Mioglobina este o proteină formată din 154 de amino-acizi şi o grupare hem ce leagă o moleculă de fier. Oxigenul se poate lega de hem reversibil datorită fierului, ce acţionează ca un intermediar al moleculii de mioglobină.

Enzime tisulare( hem şi nonhem): 150mg

Compartimentul de transport al fierului: 3 mg

Absorbţia fierului în organism

Fierul este absorbit în duoden şi prima porţiune a jejunului. Absorbţia fierului se realizează în funcţie de molecula de fier ingerată. Există două forme de fier: fieric(Fe3) şi feros(Fe2). Forma ferică a fierului este mai stabilă decât cea feroasă, în alimente regăsindu-se preponderent forma ferică.

De ce este important forma în care se regăseşte fierul? Voi explica în rândurile ce urmează. Organismul nu poate absorbi fierul în forma ferică(Fe3), pentru că această formă este insolubilă, aşa că îl converteşte în forma feroasă la nivelul stomacului. Unele alimente scad absorbţia fierului în intestin, iar alte elemente precum acidul ascorbic creşte absorbţia fierului în organism.

sursa: study.com

Cât fier consumăm pe zi?

Dieta uzuală, echilibrată, conţine aproximativ 15 mg de fier/zi , din care organismul nostru absoarbe doar 1 mg. Acest 1 mg, este echivalentul fierului pierdut din celule prin procesul de descuamare de la nivelul pielii şi intestinului.

Deci… se absoarbe doar 1 mg de fier, pe care îl pierdem prin descuamare. Iar în anemia feriprivă avem deja un deficit. Deci ce face organismul nostru atunci?

În momentul când avem un deficit de fier, organismul va creşte capacitatea de absorbţie, datorită supresiei unei molecule numită hepcidină( am scris despre ea aici), ce reglează metabolismul fierului. Cu toate acestea, corpul uman rar poate creşte absorbţia peste 6 mg/zi, cu excepţia situaţiilor când adăugăm fier prin suplimente medicamentoase. Copiii de regulă au o nevoie mai mare decât adulţii pentru fier, astfel că ei absorb mai mult fier pentru a-şi îndeplini nevoile.

Transportul fierului în organism şi utilizarea acestuia

Fierul este absorbit în mucoasa intestinală, ca mai apoi să fie transferată transferinei, o proteină specializată în transportul fierului, sintetizată în ficat. Transferina are capacitatea de a transporta fierul la receptori specifici de pe eritroblaşti( precursorii hematiilor, vezi aici), placentă, ficat.

În anemie, sinteza transferinei creşte pentru a ajuta organismul în nevoie, dar sinteza ei scade în bolile cronice.

Depozitarea fierului în celule

Fierul care nu este utilizat pentru a forma hematii, în procesul de eritropoieză, este transportat de feritină în depozite. Acesta e depozitat în două forme:

 • Feritină – este cea mai importantă metodă de depozit; formă solubilă şi activă;
 • Hemosiderină – formă insolubilă;

Am scris despre ele în articolul despre anemie.

Pentru că absorbţia fierului este atât de limitată, organismul nostru reciclează şi păstrează cât mai bine fierul. Hematiile bătrâne se degradează prin procesul de fagocitoză din splină, iar aici transferina captează fierul şi îl trasportă spre nevoile corpului. Prin acest proces este eliberat în jur de 25 mg de fier, ce constă în 97% din fierul necesar zilnic.

Care sunt simptomele anemiei feriprive?

Iniţial, anemia feriprivă poate trece neobservată, dar cu cat deficitul de fier devine mai important, cu atât simptomele şi semnele devin mai evidente. Simptomele sunt de obicei nespecifice.

 • oboseală ;
 • paloare- este cel mai frecvent semn;
 • slăbiciune musculară;
 • dureri de cap, ameţeală;
 • mâini şi picioare reci;
 • unghii friabile şi păr uscat;
 • piele uscată;
 • respiraţie dificilă;
 • nevoia de a-ţi misca picioarele în perioadele de inactivitate;

Anemia feriprivă severă poate da următoarele simptome

 • pica ( o nevoie anormală de a ingera diferite substanţe precum cretă, gheaţă, praf etc);
 • glosită;
 • koilonichia ( unghii concave);
Koilonichie (unghie in lingura) sursa: http://www.funscrape.com
 • cheilita;

La copii, simptomele de anemie feriprivă se pot manifesta astfel

 • iritabilitate;
 • deficit de atenţie;
 • tulburări de comportament;
 • anorexie;
 • pica;
 • performanţe şcolare scăzute;
 • scăderea imunităţii ce se poate manifesta prin diferite infecţii repetate;

Cum se stabileşte diagnosticul?

Diagnosticul este stabilit de către medic, cu ajutorul analizelor de laborator care relevă hemoglobina scăzută şi depozitele scăzute de fier. Se efectuează o hemoleucogramă completă de unde se află volumul eritrocitar mediu, stabilind astfel ce fel de anemie este, microcitara, normocitară sau macrocitară.

Se dozează CTLF ( capacitatea totală de legare a fierului), saturaţia transferinei, numărul de reticulocite şi feritina serică. Aceste dozari ne dau indicii despre forma anemiei, cât de severă este şi timpul relativ de la apariţie.

Tratamentul în anemia feriprivă

Tratamentul poate fi oral sau intravenos, depinzând de gravitatea bolii.

Fierul administrat oral se recomandă să se ingere cu 30 minute înainte de masă, deoarece unele alimente scad absorbţia lui. E util în tratament administrarea şi de acid ascorbic comprimat sau sub forma sucului de portocală, deoarece acesta creşte capacitatea de absorbţie a fierului.

Fierul intravenos este o formă rapidă, rezervată pentru cazurile mai severe de anemie, sau pentru pacienţii care nu tolerează sau nu pot absorbi fierul oral. Acesta poate cauza efecte adverse, precum febră, mialgii, altralgii.

Tratamentul ar trebui continuat pentru cel puţin 6 luni după corecţia nivelului de hemoglobină, pentru a reface rezervele tisulare de fier.

SURSE:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6697587/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ferritin

https://en.wikipedia.org/wiki/Hemosiderin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544256/

http://aiimsrishikesh.edu.in/

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ferric-ion

https://www.msdmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/anemias-caused-by-deficient-erythropoiesis/iron-deficiency-anemia