cum se fac copiii

Cum se fac copiii? 3 moduri de a discuta cu copiii

Cu siguranţă te-ai întrebat cel puţin o dată „cum se fac copiii” . Cel mai probabil întrebarea a apărut când erai mică, iar apoi încet încet, povestea cu barza nu a mai ţinut. De aceea, daca esti parinte, probabil deja stii pana acum, iar daca esti copil si curiozitatea te-a adus aici, nu ezita sa cauti cartile pe care le-am sugerat la sfarsitul articolului.

Cred că fiecare dintre noi s-a lovit de întrebarea „cum se fac copiii” mai devreme sau mai târziu. Cu toţii cred că ne-am pus întrebarea asta când eram mici, şi poate doar câţiva din noi ne amintim ce răspunsuri am primit. În schimb, ca adult, cred că este imposibil să uiţi când copilul tău te întreabă curios „mami, cum se fac copiii?”, ca mai apoi, o întreagă gamă de emoţii să te încerce.

Desi pare o intrebare tabu, cu siguranta asa cum a aparut in mintea ta, a aparut si in mintea copilului tau.

Aş putea spune că subiectul despre cum se fac copiii este unul destul de sensibil, totuşi depinde doar de noi ce fel de atitudine vrem să ne păstrăm în faţa lui.

Cu siguranţă vom dori să creem cu copilul nostru o legătură sinceră, bazată pe încredere.

Consolidarea relatiei cu copilul tau

Foarte simplu. Fiecare copil, are parte de o anumită înţelegere strâns corelată cu vârsta sa.

În fiecare etapă a creşterii, copilul pune bazele personalităţii sale şi relaţia copil-părinte se modifică pe zi ce trece.

Într-o astfel de situaţie putem alege de exemplu să ne minţim copilul, din diferite motive, unul dintre ele putând fi nevoia noastră de a-l proteja. Putem să îi inventăm diferite poveşti precum, că a venit barza, sau că l-am cumpărat, sau că Doamne Doamne l-a făcut, sau multe alte idei. În astfel de situaţii, în timp, copilul va avea din ce în ce mai multe întrebări şi eventual va descoperi adevărul. Ei bine, astfel de situaţii va duce în timp doar la pierderea încrederii în părinţi, iar relaţia va suferi o mică fisură.

De cele mai multe ori, copiii devin curioşi şi caută informaţii în altă parte, atunci când un părinte nu le va oferi. Oare.. vrem să discute cu copilul nostru alte persoane despre cum se fac copiii sau am dori să punem bazele unor adulţi sănătoşi emoţional şi să ii protejăm astfel prin adevăr?

Ce valoare are „cum se fac copiii” in educatie

Cum se fac copiii este un subiect ca oricare altul. Noi suntem cei care îi acordăm o valoare sensibilă, prin faptul că îl facem un subiect tabu.

Dacă discutăm cu copiii noştri despre relatiile sexuale nu înseamnă că le vom stârni curiozitatea şi vor face sex mai repede. Înseamna doar că atunci când vor alege să facă sex, vor fi întelege procesul şi vor fi capabili să ia decizia în cunoştinţă de cauză, si nu doar din curiozitatea de a afla ce este.

Într-o privire de ansamblu al OMS(organizaţia mondială a sănătăţii) – în engleză WHO- s-a arătat că în ţările în care educaţia sexuală există în şcoli, rata începerii vieţii sexuale este mult mai mare, iar de abuzuri, de sarcini la minore este mult mai mică decât în ţările în care nu există educaţie sexuală. Oare, asta ne arată că ar trebui să schimbăm ceva în -„Cum se fac copiii?” – „II aduce barza”..

Cum sa abordezi subiectul cum se fac copiii

1.Răspundeţi doar când sunteţi întrebaţi, astfel puteţi evita să vorbiţi cu copilul când nu este pregătit.

Cu timpul, el va mai reveni cu siguranţă asupra subiectului cu întrebări suplimentare. Este important ca atunci să fim cât mai sinceri şi în acelaşi timp să vorbim cât mai simplu pe nivelul lor de întelegere. Dacă vom fi sinceri despre cum se fac copiii, îi vom ajuta doar să înţeleagă procesul fiziologic, să îşi cunoască corpul, ceea ce îl va ajuta pe viitor să aibă relaţii de calitate.

2. Puteţi să folosiţi termeni anatomici, precum, vagin, penis, care nu încărcă emoţional, în felul ăsta explicaţia poate fi cât mai obiectivă.

Întrebaţi-vă, când eu aş fi fost copil, cum aş fi vrut să mi se explice? O astfel de întrebare vă va ajuta să priviţi întrebarea „cum se fac copiii?” dar nu numai, din prisma copilului, ajutându-vă să găsiţi răspunsuri mai uşor.

3. Există numeroase cărţi ce vă pot ajuta

Carţile cuprind desene şi explicaţii cât mai simple, pe grupe de vârstă şi de înţelegere ce vă pot veni în ajutor în astfel de situaţii.

Câteva exemple sunt:

-Unde-a dispărut Pispirel? de Nicholas Allan – vezi aici

-Uimitorul corp uman- Micii exploratori – vezi aici

-Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex, de Meg Hickling – vezi aici

-Atlasul corpului omenesc pentru cei mici, de Larousse etc – vezi aici

Aceste cărţi explică într-un limbaj cât mai uşor fiziologia corpurilor noastre, pentru a-i ajuta pe cei mici să înţeleagă, venind astfel în ajutorul părinţilor.

Fiecare grupă de vârstă are parte de altă înţelegere şi de alte întrebări, iar noi cei mari, ajutându-i pe cei mici să înţeleagă pas cu pas, putem pune bazele unor adulţi echilibraţi şi de succes.

SURSE:

https://www.ippfen.org/sites/ippfen/files/2018-05/Comprehensive%20Country%20Report%20on%20CSE%20in%20Europe%20and%20Central%20Asia_0.pdf

http://go.nationalpartnership.org/site/News2?page=NewsArticle&id=32143&news_iv_ctrl=0&abbr=daily3_&security=1381