Varicela

Cat dureaza varicela la adulti si copii: 7 lucruri despre varicela

Cu siguranţă ai făcut, când erai copil, varicela. Mulţi copiii fac la un moment dat, de asta aparţine şi bolilor copilăriei. Varicela, numită popular și vărsat de vânt, este o infecție contagioasă, cauzată de virusul Varicelo-Zosterian. Varicela afectează cel mai frecvent copiii, dar, în anumite condiţii şi adulţii pot dezvolta boala.

Varicela este caracterizată printr-o erupţie veziculară la nivelul întregului organism.

Ea se manifestă de obicei o singură dată în viaţă, datorită imunităţii de lungă durată.

1. Ce este Varicela?

Varicela, sau vărsatul de vânt, este o infecţie contagioasă acută, cauzată de virusul Varicelo-zosterian. Cu siguranţă ai mai auzit despre acest virus, el fiind virusul care cauzează şi Zona zoster.

Ea se caracterizează printr-o erupţie generalizată la nivelul pielii, veziculară, pruriginoasă (adică care dă o senzaţie intensă de mâncărime).

Varicela Aranzales.jpg
Varicela sursa: wikipedia

Când spun generalizată, mă refer că poate apărea oriunde la nivelul pielii.

2. Calea de apariţie

Varicela şi Zona zoster sunt cauzate de acelaşi virus, numit virusul Varicelo-zosterian.

Virusul Varicelo-zosterian este un virus ADN, membru al familiei Herpesvirus.

Infecţia primară (adică primul contact) cu VZV dă naştere la Varicela (Vărsatul de vânt).

Ca şi celelalte Herpesvirus, virusul Varicelo-zosterian (VZV) rămâne latent la nivelul ganglionilor senzitivi după prima infecţie.

Reactivarea virusului varicelo-zosterian, dă naştere la o altă infecţie, numită Herpes zoster (numită şi Zona zoster- vezi aici).

3. Cum se transmite?

Varicela este o infecţie contagioasă, cauzată de virusul Varicelo-Zosterian.

Virusul se transmite de la persoane cu infecţia activă, la persoanele care nu au avut niciodată boala sau nu au fost vaccinate.

Varicela poate fi contactată de la 2 forme de boli diferite, cauzate de acelaşi virus:

-de la persoanele cu boala activă Varicelă

-de la persoanele cu boala activă Zona zoster

O persoana cu Varicelă este considerată contagioasă cu 1-2 zile înainte de debutului leziunilor de la nivelul pielii, până când toate leziunile veziculare au prins crustă.

Calea prin care ale loc transmiterea bolii este respiratorie, prin intermediul secreţiilor nazofaringiene, şi mai puţin prin conţinutul veziculelor.

Există şi o excepţie – persoanele vaccinate, pot dezvolta leziuni care nu prind crustă. Astfel, persoanele vaccinate sunt considerate contagioase până când nu mai apar noi leziuni mai mult de 24 de ore.

4. In cat timp dezvolţi boala?

Durează aproximativ 10-21 de zile (in medie 2 saptamani) pentru o persoană predispusă care a luat contact cu boala să dezvolte şi ea la rândul ei boala.

5. Simptome varicela (vărsat de vânt)

O dată dezvoltată, boala durează în jur de 4-7 zile.

Începutul bolii variază în funcţie de vârsta la care are loc.

Varicela la adulţi

La adolescenţi şi la adulţi, simptomele apărute iniţial(prodromul) pot fi manifestate prin:

  • greţuri
  • pierderea apetitului
  • dureri de cap (cefalee)
  • dureri musculare (mialgii)

cu apariţia ulterioară a erupţiei la nivelul pielii (exantem) şi a mucoasei orale (enantem), a febrei şi a stării generale de rău.

Varicela la copii

În schimb, la copii, boala începe direct cu leziunile de la nivelul pielii sau de la nivelul cavităţii orale, fără să mai existe un prodrom ca la adulţi.

În rest, boala are aceeaşi manifestare la copii, adolescenţi şi adulţi.

Erupţia apare de obicei iniţial, pe burtă sau spate şi faţă, apoi se răspândeşte pe întreg organismul, incluzând scalpul, membrele, cavitatea bucală, organe genitale. Această erupţie este pruriginoasă, adică copilul sau adultul are o senzaţie imperioasă de mâncarime, mai ales până la formarea crustelor.

Erupţia începe iniţial prin multiple pete şi macule (mici proieminenţe) roşii, care arată similar cu coşurile sau înţepăturile de insecte.

Pe parcursul a 10-12 h se transformă progresiv în vezicule pline cu fluid. În stadiul de veziculă, mâncarimea se intensifică.

Veziculele la rândul său după o perioadă de cateva zile vor începe să se rupă, lăsând în urma lor leziuni ulcerative, care se vor usca, formând la suprafaţă o crustă uscată.

Erupţia de la nivelul cavităţii orale (enantem) poate preceda apariţia leziunilor externe de pe piele (numit exantem) cu 1-3 zile, sau poate apărea în acelaşi timp.

O caracteristică a bolii este că aceste 3 stadii ale erupţiei: pete-macule roşii, vezicule, cruste se regăsesc pe corp în acelaşi timp, leziunile eruptive fiind în diferite stadii de evoluţie. Asta se întâmplă pentru că erupţia are loc în mai multe valuri eruptive, adică pe parcursul zilelor de boală noi leziuni vor apărea.

Erupţia pielii în diferite stadii de dezvoltare sursa: mayoclinic

6. Cat dureaza Varicela la adulti si la copii?

Durează în jur de 7-14 zile ca toate elementele să dispără complet, cu caderea crustelor şi vindecarea petelor rămase.

Adulţii spre deosebire de copii sunt predispuşi la o febră prelungită şi pot avea mai frecvent complicaţii precum pneumonie.

De reţinut este faptul că varicela este prima boală ce apare la contactul cu virusul Varicelo-zosterian. În funcţie de factorii externi (mediul) şi factorii interni (stresul), la adulţi, dar şi la copii în cazuri speciale, poate apărea Zona zoster (despre care am scris aici).

7. Psihosomatica în boală

Acest subpunct este unul special şi drag sufletului meu. Am muncit mult pentru a afla toate aceste informaţii şi cred că cei care caută întotdeauna găsesc.

Corpul nostru e un întreg, nu putem separa mintea de corp, oricât de mult ar încerca medicina să facă asta. Adevarul este că orice stimul din exterior va avea un impact asupra organismului nostru, perceptibil sau nu.

Primim şi integrăm mult mai multe informaţii decât suntem conştienţi, pentru că aşa am reuşit până acum să supravieţuim de-a lungul secolelor.

Ce trăieşte o mamă înainte ca copilul ei să facă varicela? Cu siguranţa copilul resimte tot tumultul interior al mamei, mai ales atunci când ea face o schimbare faţă de copil.

O să închei aici cu o întrebare.

Oare ce trăim la exterior nu se corelează cu ce trăim la interior?

Te invit pe tine să descoperi.

BIBLIOGRAFIE

https://www.cdc.gov/chickenpox/about/transmission.html

https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/

https://en.wikipedia.org/wiki/Chickenpox

https://www.healthline.com/health/chickenpox#risk-factors

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4017-chickenpox#frequently-asked-questions

https://www.webmd.com/children/what-is-chickenpox

https://www.medicalnewstoday.com/articles/239450#causes

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282

https://kidshealth.org/en/parents/chicken-pox.html