O afecţiune foarte dureroasă, mai puţină comună la copii, mai frecventă la adulţi este Zona zoster. Herpes zoster sau Zona zoster este o boală foarte dureroasă şi neplăcută, care apare predominant la batrani, dar nu numai, fiind o patologie complexa.
Herpes zoster este o infecţie care rezultă din reactivarea virusului Varicelo-zosterian (VZV) din starea sa latentă în rădăcina dorsală a ganglionului spinal sau ganglionul senzitiv al unui nerv cranian.
Atentie, acest articol contine imagini cu potential impact emotional
Varicela (Vărsatul de vânt) şi Herpes zoster sunt două infecţii produse de virusul Varicelo-zosterian (VZV). Aceste două afecţiuni sunt în strânsă legătură, nu poti face Herpes zoster fara sa fi facut Vărsat de vânt mai intai, o boală a copilăriei atât de comună.
Pentru a intelege ce reprezinta ca tratament in Zona Zoster la batrani, e important mai intai sa vedem cum apare, iar mai apoi ce putem face pentru ameliorarea ei.
Ce este virusul Varicelo-zosterian (VZV)?
Virusul Varicelo-zosterian (VZV) numit şi Alfaherpesvirus 3 uman (HHV-3) este unul dintre cei nouă Herpes virus care infectează oamenii.
Virusul Varicelo-zosterian(VZV) este format dintr-un ADN dublu catenar, liniar şi face parte din familia Herpes simplex. VZV se aseamănă cu virusurile Herpes simplex, din punct de vedere al genomului (informaţia genetică din organism).
Dacă ar fi să ne imaginăm, VZV este ca fratele adoptat al familiei Herpes virus.
În contrast cu virusul Herpes simplex, virusul Varicelo-zosterian este mult mai puţin înţeles. Deşi s-au încercat culturi celulare, locaţia precisă şi structura ADN încă nu este cunoscută. Momentan, încă nu sunt metode pentru a găsi virusul dormant în ganglioni la persoanele în viaţă.
La primul contact cu virusul Varicelo-zosterian are loc boala numită Varicelă sau popular, Vărsat de vânt despre care am scris aici.
După un episod de varicelă, virusul varicelo-zosterian rămâne dormant la nivelul ganglionilor senzoriali ai nervilor cranieni sau la nivelul rădăcinii dorsale a ganglionilor spinali.
In mod normal, un sistem imun puternic blocheaza reactivarea acestui virus, astfel chiar daca iei contact cu el in copilarie, el rămâne dormant toată viaţa, fără sa se produca boala secundara despre care vorbim in acest articol.
Cauze
Herpes zoster (Zona zoster) este cauzat, după cum am scris şi mai sus, de reactivarea virusului Varicelo-zosterian (VZV).
Majoritatea persoanelor capătă virusul în copilărie, sub forma Varicelei (denumită popular şi vărsatul de vânt- vezi aici).
După primul contact cu boala, virusul este eliminat din majoritatea locaţiilor, dar rămâne dormant (adică latent) în ganglionul de la nivelul măduvei spinării (numit şi rădăcina dorsală a ganglionului) sau in ganglionul semilunar (Gasser) de la baza craniului.
Uneori, în anumite situaţii, sistemul imun nu-şi mai face bine treaba, şi virusul poate scăpa în felul ăsta de sub control.
O dată cu reactivarea virusului, aceasta se împrăştie pe traiectul nervului periferic senzitiv, producând astfel o durere foarte intensă.
Varicela este infecţia acută, prima infecţie a organismului la contactul cu virusul Varicelo-zosterian, pe când Herpes zoster reprezintă reactivarea virusul VZV din starea sa latentă în organism.
Majoritatea copiilor iau contact cu virusul Varicelo-zosterian, oare asta înseamnă că toţi adulţii vor face Herpes zoster?
Dacă eşti interesat haide să aflăm împreună răspunsul.
Cine e predispus la această boală?
Toţi cei care au luat contact cu virusul Varicelo-zosterian şi au dezvoltat boala Varicelă sau au fost vaccinaţi împotriva Varicelei (cu Varilrix) pot dezvolta mai târziu Zona zoster (Herpes zoster).
Copii care au fost vaccinaţi împotriva Varicelei au un risc mai mic de a dezvolta Herpes zoster, comparativ cu copii care au dezvoltat boala propriu-zisă.
Situaţia de reactivare a virusului varicelo-zosterian cu debutul Zonei zoster, apare în faze de stres asupra organismul, care se pot manifesta în funcţie de experienţa fiecărei persoane.
Motivul pentru care virusul Varicelo-zosterian(VZV) se reactivează şi cauzează Herpes zoster nu este pe deplin înţeles.
S-a observat că riscul unei persoane de a face Zona zoster creşte, pe măsură ce imunitatea mediată celular împotriva virusului VZV scade.
Acest declin al imunităţii poate apărea la unii bătrâni, în special la cei peste 50 de ani, la persoanele sub stres psihologic, la cei cu boli imunosupresive sau sub terapie de imunosupresie.
Persoanele cu următoarele afecţiuni care au sistemul imun compromis sau supresat sunt supuşi unui risc crescut de a dezvolta boala:
- Cancer, în special limfoamele sau leucemiile;
- Infecţia HIV;
- Transplanturile de măduvă osoasă sau organe;
- Medicamente imunosupresoare (precum chimioterapice, corticoizi in doze mare si indelungate şi altele);
Pe parcursul evoluţiei şi cercetărilor s-a observat că femeile sunt mai predispuse la zona zoster decât bărbaţii, această descoperire neavând totuşi o susţinere motivată.
Tipuri de Zona Zoster (Herpes Zoster)
Există două forme clinice de zona zoster:
- Zona zoster localizată – infecţia clasică a zonei zoster, ce afectează unul sau două dermatoame( am explicat mai multe despre dermatom aici) alăturate;
- Zona zoster diseminată – e definită ca o erupţie generalizată, la nivelul a 10-12 dermatoame; apare după 7-14 zile de la debutul zonei zoster clasice; poate fi confundata usor cu Varicela;
Diseminarea bolii s-a observat în special la pacienţii imunodeprimaţi, fiind un indicator al unei imunităţi mediate celular scazute.
Persoanele care sunt mai predispuse, sunt cele care suferă de malignităţi sau care urmează tratamente imunosupresive (chimioterapie, radioterapie, corticoterapie sistemică de lungă durată).
Transmitere Herpes Zoster
E important de mentionat ca Zona zoster nu e o boala contagioasa, ci virusul care o cauzeaza poate fi.
Zona zoster localizată nu este o boală contagioasă pe cale aeriană, precum strănutul sau tuşitul.
În schimb, prin contact cu virusul Varicelo-Zosterian, care se găseşte la nivelul veziculelor de pe zona afectată, persoanele care nu au o imunitate la acest virus, pot dezvolta boala iniţială, numită Varicelă (Vărsat de vânt).
O dată ce în zona afectată de Herpes zoster are loc apariţia unei cruste la nivelul veziculelor, persoana încetează să mai fie contagioasă.
În momentul reactivării, virusul începe să se replice în interiorul celulor nervoase, formează virioni, care vor fi eliminaţi din celula nervoasă şi căraţi de-a lungul axonilor la nivelul pielii inervată de acel ganglion.
La nivelul pielii, virusul cauzează inflamaţie locală, ce va rezulta în bule şi vezicule.
Durerea pe termen scurt, dar si pe termen lung, cauzată de Herpes Zoster provine de la inflamaţia la nivelul nervului.
Contagiozitatea este datorată lichidului de la înteriorul veziculelor şi bulelor apărute în dermatomul aferent nervului infectat, iar în momentul uscării veziculelor şi bulelor, virusul încetează să se mai transmită.
Simptomele bolii Herpes Zoster nu pot fi transmise la alte persoane.
Persoanele care au dezvoltat Herpes zoster nu sunt contagioase înainte de apariţia veziculelor, după dispariţia lor sau în timpul nevralgiei post-herpetice (adică durerea care persistă, chiar dacă leziunea cutanată este vindecată – vezi aici).
Zona zoster diseminată poate fi transmisă şi pe cale respiratorie, pe lângă contactul direct cu leziunea activă.
Fiziopatologie
O dată cu activarea virusului Varicelo-Zosterian, de la nivelul neuronilor spinali sau cranieni, are loc o reacţie inflamatoare, ce poate cuprinde inclusiv leptomeningele. Inflamaţia nervului poate duce la necroza hemoragică a neuronilor, având ca o consecinţă fibroza şi pierderea neuronală.
S-a observat o corelaţie între dermatoamele afectate în herpes zoster şi distribuţia leziunilor iniţiale din varicelă.
Această corelaţie poate fi datorată a două ipoteze:
- În varicelă are loc o diseminare(împrăştiere) a virusului Varicelo-Zosterian de la nivelul celulor epiteliale infectate la nivelul terminaţiilor nervoase, având loc în consecinţă ascensiunea virusului spre ganglion
- Ganglionul se poate infecta pe cale hematologică ca urmare a fazei viremice din varicelă
Frecvenţa dermatomului implicat în zona zoster reflectă ganglionul cel mai expus la stimuli de reactivare.
Leziunile veziculare apărute la nivelul pielii coincid cu o proliferare intensă a limfocitelor T. O data cu inceperea vindecarii zonei zoster, apare si productia de interferon alfa.
La pacientii imunocompetenti, anticorpi specifici (Imunoglobuline -Ig A, IgG, IgM) apar mai repede şi ating titruri mai ridicate în timpul reactivării virusului VZV (herpes zoster) decât în infecţia primară (varicela). Astfel, persoana afectată de boală capătă o imunitate de durată, puternică, mediată celular împotriva virusului Varicelo-Zosterian.
Locaţia anatomică a dermatomului afectat (suprafaţa pielii care este inervată de un singur nerv spinal) determină şi manifestările specifice. În cazul implicării nervilor spinali lombari sau cervicali, poate fi implicată rar şi funcţia motorie, în funcţie de virulenţa VZV sau extensia inflamaţiei.
Semne şi simptome
Herpes zoster se prezintă iniţial cu febră, stare generală de rău şi o senzaţie intensă de arsură dureroasă, urmată de o erupţie de vezicule care apar în unul-trei buchete, timp de 3-5 zile. Leziunile sunt distribuite unilateral (pe o singură parte), la nivelul unui singur dermatom (zona zoster localizată).
Clinic, leziunile apar iniţial sub forma unor papule (proieminenţă pe suprafaţa pielii), transformându-se apoi în vezicule, pe un fond eritematos şi edematos.
Leziunile veziculare pot apărea în benzi continui sau întrerupte, la nivelul unui unui-două dermatoame alăturate (zona zoster localizată), sau mai multor dermatoame (zona zoster diseminată).
Cele mai frecvente dermatoame implicate sunt:
-toracice (53%)
-cervicale (20%)
-trigeminal (15%)
Cele trei faze ale infecţiei cu Herpes zoster sunt:
1. Stadiul preeruptiv
Se prezintă cu senzaţii anormale sau durere la nivelul dermatomului afectat. Această fază apare cu cel puţin 48 de ore înainte de orice leziune.
Concomitent, pot apărea şi dureri de cap (cefalee), stare generală de rău şi fotofobie (sensibilitate la lumina puternică).
2. Stadiul acut eruptiv
În această fază apar veziculele, iniţial ca nişte macule (pată la nivelul pielii), transformându-se rapid în vezicule dureroase. Durerea este severă, intensă, şi de cele mai multe ori nu răspunde la medicaţia antialgică.
Veziculele se vor rupe, vor ulcera, formând în cele din urmă o crustă.
Aceasta este faza de contagiozitate a bolii, până în momentul apariţiei crustelor.
Poate dura pană la 2-4 săptâmâni, cu persistenţa durerii.
3. Stadiul cronic
Acest stadiu este caracterizat de durere persistentă, care durează mai mult de 4 săptămâni, în ciuda dispariţiei leziunilor pielii. Aceasta durere, poarta numele de nevralgie, despre care am povestit mai mult aici.
Durerea poate fi însoţită şi de alte simptome precum parestezii (furnicături, amorţeală), disestezie (alterarea sensibilităţii).
Durerea este intensă şi poate dura până la 1 an sau chiar mai mult.
Tratament Zona zoster la batrani
Tratamentul boala include terapia antivirala, cu Acyclovir(Zovirax), Famciclovir, Valacyclovir (Valtrex) ajuta la vindecarea leziunilor cutanate, scad durerea si previn neuralgia post-herpetica la pacientii in varsta.
Un ajutor in tratamentul durerii sunt corticosteroizii (precum Prednisonul) si analgezicele.
Analgezicele topice contin capsaicina, cunoscuta dupa efectul de a ameliora temporar durerea neuropatica. Analgezicele orale inlcud paracetamolul, ibuprofenul, naproxenul.
Nu este recomandat tratamentul „dupa ureche”, aceasta boala putand evolua nefavorabil sub un tratament deficitar sau poate neprotrivit. Cel mai indicat ar fi ca persoana care sufera aparent de aceasta boala sa fie consultat de medicul infectionist, care este cel mai indicat sa puna diagnosticul si tratamentul corect.
SURSE:
https://emedicine.medscape.com/article/1132465-overview#a3
https://emedicine.medscape.com/article/1132465-clinical#b2
https://www.wikidoc.org/index.php/Herpes_zoster_pathophysiology
https://en.wikipedia.org/wiki/Varicella_zoster_virus
https://www.sanador.ro/varilrix
https://www.cdc.gov/shingles/hcp/clinical-overview.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dermatom
https://www.cdc.gov/shingles/hcp/clinical-overview.html
https://www.health.state.mn.us/diseases/shingles/hcexposurezos.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441824/
Lasă un comentariu