cheilita angulara

4 cauze in cheilita angulara la adulti si copii

Cu siguranta ai avut macar o data in viata colturile gurii rosii, inflamate si dureroase. Banala la prima vedere, cheilita angulara poate ascunde anumite probleme de sanatate mai putin evidente, de aceea mi-am propus in acest articol sa ofer o perspectiva cat mai completa despre cheilita angulara la copii si la adulti.

Cheilita angulara sursa: peoplespharmacy

Sa incepem cu inceputul.

Ce inseamna cheilita angulara?

Cheilita angulara este inflamatia unuia sau ambelor colturi ale gurii, manifestata prin roseata, uscaciune, durere si uneori chiar sangerare. Poate cauza prurit (mancarime) sau poate avea cruste.

Cateva nume comune pentru aceasta afectiune sunt perles sau stomatita angulara.

Cheilita angulara este un tip de cheilita.

Ce este cheilita?

Desi poate suna sofisticat, cheilita inseamna de fapt inflamatia buzelor. Cheilita provine din „cheilo” care in vechea greaca inseamna buza si „-ita” care reprezinta inflamatie. Un mic truc ca pentru a recunoaste un cuvant ce reprezinta inflamatia segmentului respectiv este terminatia „-ita”.

Cheilita angulara reprezinta inflamatia colturilor gurii.

Care sunt cauzele in cheilita angulara?

Informandu-ma despre aceasta boala, am aflat ca sunt de fapt o gramada de factori care pot duce la cheilita angulara.

Comprimandu-le in 4 categorii mari, putem spune ca principalele cauze sunt alergiile, iritatiile, deficit nutritional sau infectiile. Le voi lua pe rand:

  1. Infectiile pot fi datorate bacteriilor precum Stafiloccocul auriu sau fungilor precum Candida albicans.
  2. Cheilita angulara datorata unor iritatii poate fi datorata multiplelor cauze precum: comportamentul de lingere a buzelor si a colturilor gurii, respiratia pe gura, care poate rezulta in uscaciunea cavitatii bucale(numita xerostomie), expunerea excesiva la soare, fumatul, traume minore, proteza sau aparat dentar inadecvat, pielea lasata excesiv la colturile gurii, dentitie afectata, care poate traumatiza buzele.

La copii in special poate aparea datorita comportamentului de a linge buzele, respiratiei orale (care poate aparea in polipii nazali), putandu-se adauga si contactul cu diferite jucarii.

Cum poate fi salivatia o cauza la copii?

Saliva prin diferite mecanisme poate ajunge la nivelul colturilor gurii. Atunci cand saliva se usuca, duce la deshidratarea zonei respective cu fisurarea ei, datorita enzimelor continute de saliva. In acel moment, cand senzatia de uscaciune apare, poate deveni confortabil sa iti lingi buzele si colturile pentru a le rehidrata. Problema este ca acest obicei este unul circular, care duce de fapt la mai multa deshidratare.

Pe langa deshidratare, momentul in care saliva stagneaza la nivelul colturilor gurii, se creeaza un mediu propice, umed si cald pentru dezvoltarea si multiplicarea bacteriilor sau fungilor. Astfel, se poate ajunge la infectie.

3. Alergiile care pot duce la cheilita angulara pot include substante precum pasta de dinti, mancare sau chiar machiajul folosit.

4. O alta cauza poate fi datorata deficitelor de nutrienti precum anemia sau deficitul de vitamina B (mai comun vitamina B12) sau altor patologii precum diabet, leucemii sangvine sau ale organelor interne(ficat, rinichi, plamani, pancreas), imunosupresie (infectie HIV), sindromul Down.

La copii, cauza cea mai frecventa este un deficit nutritional, care duce la o lipsa a complexului vitaminei B (riboflavina), fier sau acid folic.

Diabetul poate fi un factor datorita unui exces al glucozei, care creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea fungilor. Fungii, precum Candida albicans, se hranesc cu glucoza ca sursa de energie.

Uneori nu se gaseste o cauza specifica in aceasta boala, caz in care afectiunea se denumeste cheilita angulara idiopatica.

Asta inseamna ca toti cei care iau contact cu aceste lucruri vor dezvolta cheilta angulara?

Nu, pentru ca organismul este atat de complex si nu lucrurile cu care luam contact sunt problema ci felul cum le procesam si ne raportam la ele.

Exista de fapt o stransa corelatie intre psihicul nostru si fizicul nostru, ele fiind conectate prin milioane de molecule. Unul din mentorii mei, mereu spunea un lucru care mi-a ramas in minte: „gandesti prost, deci te simti prost”. Putem sa facem o paralela foarte usor de inteles: ce traiesti in mintea ta, va trai si corpul tau intr-o forma fizica. Practic, daca iti va fi greu sa inghiti ceva mental, iti va fi greu sa inghiti si ceva fizic. Iar asta, depinde doar de tine sa te observi si sa te intelegi ce anume iti provoaca un discomfort mental atat de puternic incat s-a manifestat printr-o afectiune fizica.

Revenind la manifestarile fizice, haideti sa vedem care sunt semnele si simptomele in cheilita angulara.

Semne si simptome

Unul dintre lucrurile intrigante in aceasta afectiune este faptul ca poate avea aspecte variabile datorita multitudinii de cauze fizice care pot fi. Leziunile sunt de cele mai multe ori simetrice, prezente bilateral la colturile gurii, dar uneori doar o singura parte poate fi afectata.

Leziunea poate fi limitata la mucoasa cavitatii bucale sau poate fi extinsa peste linia vermilion (marginea rosie a buzelor).

Cheilita angulara sursa: mathisfamilydental

Initial, coltul gurii poate deveni alb-gri, ingrosat, inconjurat de o zona eritematoasa (rosie). Mai tarziu in dezvoltare, forma afectiunii va deveni usor triunghiulara, eritematoasa (rosie), cu edem (umflata) si descuamarea pielii pana la craparea ei cu aparitia sangerarii. Pot aparea cruste, ulceratii sau atrofii.

Atunci cand pielea este implicata, pot aparea ragade (fisuri lineare) pornind de la coltul gurii.

Cheilita extinsa peste marginea buzelor

Foarte rar, se poate complica prin extinderea dermatitei la nivelul obrazului sau a barbiei.

In cazul in care Stafilococul auriu este implicat, leziunile por avea cruste melicere (galbui-aurii).In cheilita angulara cronica poate aparea supuratia (datorita formarii de puroi), exfolierea si formarea unui tesut granular.

Putem face o sumarizare a semnelor si simptomelor:

-inflamatie

-induratie (edem)

-eritem (roseata)

-prurit (mancarime)

-durere

-sangerare, cruste, fisuri, vezicule

Buzele se pot simti uscate, deshidratate si poti resimti un discomfort la nivelul lor. Uneori, se pot insoti de o senzatie de arsura sau un gust neplacut in gura.

In cazul in care iritatia este puternica, poate duce la dificultati de alimentatie.

La copii simptomele initiale sunt puritului (mancarimea) si eritemul (roseata), fiind urmata apoi de fisurare si sangerare datorita miscarilor gurii precum rasul sau vorbitul.

In anemia asociata se poate observa o depapilare a limbii cu o aparenta lucioasa a ei.

Este cheilita angulara datorata Herpes simplex?

Poate te gandesti daca cheilita angulara este acelasi lucru cu infectia Herpes simplex sau daca acesta poate fi o cauza.

Leziunile herpetice ale mucoasei cavitii bucale sau a buzelor pot fi confundate de multe ori cu cheilita angulara. Herpesul oral, este o afectiune foarte comuna, care este cauzata de un virus, numit Herpes simplex 1 (vezi aici mai multe detalii).

Diferenta intre cele doua afectiuni consta in cauzele propriu-zise si in modul cum arata.

Dupa cum am zis deja, cauzele sunt diferite, cheilita angulara putand avand toti factorii mai sus mentionati, pe cand herpesul labial are o singura cauza si anume, virsul Herpes simplex 1 (foarte rar, HSV2).

Herpesul labial cauzeaza vezicule eritematoare (rosii) pline de lichid. Ele pot aparea umede inainte de a se sparge si a se vindeca. Veziculele datorate herpesului, se grupeaza de obicei in buchete, mai ales in zona buzelor sau in vecinatate.

Spre deosebire, cheilita angulara afecteaza colturile gurii si doar in anumite cazuri se poate extinde pe fata sau pe buze. Leziunile in cheilita angulara nu includ vezicule, ci o piele eritematoasa (rosie), deshidrata si iritata cu predispozitie spre sangerare.

Leziunile herpetice apar in stagii, incepand cu roseaza, inflamatie si discomfort, pe cand in cheilita angulara nu avem stadii bine definite, de multe ori simptomele suprapunandu-se.

Cum se stabileste diagnosticul in cheilita angulara?

Diagnosticul in aceasta boala este clinic, realizat de catre un medic.

Cativa indicatori in cauzele fizice ale bolii pot fi urmatoarele diferente:

-daca cheilita angulara este unilaterala (pe o singura parte), de obicei sugereaza un factor local

-daca cheilita angulara este bilaterala (pe ambele parti) de obicei sugereaza factori precum salivatia excesiva (prin lingerea buzelor), iritanti

Se recolteaza cu un tampon de la nivelul leziunii, pentru detectia microorganismelor posibil implicate in dezvoltarea bolii.

De asemeni, se vor investiga nivelurile de fier, feritina, vitamina B12 ( complexul vitaminelor B) si a folatilor pentru posibilele deficiente care pot cauza cheilita angulara.

Tratamentul

Tratamentul in cheilita angulara angulara la copii este similara cu cea a adultilor.

In vederea managementului bolii, sunt cateva aspecte de luat in considerare.

In primul rand, se vor cauta posibilele focare de infectie locale, la nivelul cavitatii bucale (precum candidoza bucala sau stomatita bucala). Astfel, igiena locala impreuna cu un tratament tintit vor fi necesare.

In al doilea rand, se vor lua in calcul inchiderea deficitara a gurii sau posibilele cauze ale salivatiei la nivelul buzelor. In acest caz, se vor adresa factorii cauzatori. Acestea pot include injectii cu colagen (in afectiunile pielii lasate), imbunatirea igienei orale, reducerea fumatului sau a altor obiceiuri. In aceste cazuri se pot folosi o crema ce actioneaza pe refacerea barierei pielii. In cazul unui obicei precum respiratia pe gura, se va lua in considerare reinvatarea respiratiei nazale.

In al treilea rand, in cazul decelarii unor agenti patogeni (Stafilococul auriu, Candida albicans si altii) se vor folosi creme antibacteriene sau antifungice, in functie de fiecare caz.

Pot fi folosite creme topice pe baza de antibiotic, antifungic si cortizon pentru a reduce inflamatia si a trata un spectru larg in lipsa posibilitatii realizarii exudatului. Desi o solutie eficienta la prima vedere, trebuie avut grija pentru ca uneori pot fi alte cauze, sau pot fi alti patogeni, iar folosirea neadevata a antibioticelor/antifungilor pot duce la o dezvoltare a rezistentei.

In cazul in care cheilita angulara este rezistenta la tratament, se vor realiza investigatii amanuntite in vederea deficitelor de vitamine, fier sau afectiuni imunosupresive (precum infectia HIV).

Urmareste-ma pe retelele de socializare pentru o minte si un corp sanatos.

Bibliografie:

https://en.wiktionary.org/wiki/cheilo-#English

https://en.wikipedia.org/wiki/Angular_cheilitis#cite_note-Wood_1997-7

https://www.healthline.com/health/infection/angular-cheilitis-vs-cold-sore#treatment