E provocator sa fii parinte, mai ales cand copilul tau ar trebui sa atinga anumite achizitii, la anumite varste, dar nu o face inca. Gandul ca ar avea autism este unul care infricoseaza pe multi parinti, autismul fiind o conditie care are o „faima” nefasta. Mai ales la inceput, parintii adesea isi fac griji daca copilul lor este normal, in principal in legatura cu dezvoltarea. Astfel, in acest articol sper sa te ajut sa intelegi mai bine ce este si ce inseamna sa ai un copil cu autism.
Ce este autismul?
Autismul este o conditie in stransa relatie cu dezvoltarea creierului, fiind afectata capacitatea copilului de a interactiona si a comunica cu cei din jur. El este redefinit ca tulburarea de spectru autist.
Termenul de „spectru” din tulburarea de spectru autist se refera la o varietate de simptome si severitate.
Aici intervine o confunzie, pentru ca in ultimii ani, s-au modificat denumirile si incadrarea afectiunilor. Astfel, tulburarea de spectru autist include afectiunile care inainte erau considerate separate: autism, sindromul Asperger, sindrom pervaziv. Practic, autismul este recadrat si redenumit in tulburarea de spectru autist. Pentru usurarea citirii articolului, voi folosi in continuare „autism” cu subintelegerea de tulburare de spectru autist.
Tulburarea de spectru autist apare in copilaria mica, iar simptomele cauzeaza probleme in functionarea in societate, la gradinita, scoala, munca sau multiple alte situatii.
Adeseori, copii incep sa dezvolte simptomele de autism in primul an de viata. Cu toate astea, unii copii par sa se dezvolte normal in primul an de viata, ca mai apoi, in jurul a 18-24 de luni sa sufere o regresie spre dezvoltarea tulburarii de autism.
Semne autism
Cateva semne in autism pot fi observate inca din copilaria mica, precum lipsa raspunsului la nume, indiferenta catre parinti sau ingrijitori sau o diminuare a contactului vizual.
Alti copii se pot dezvolta normal in primele luni sau ani din viata, ca mai apoi, sa dezvolte brusc un comportament agresiv sau de izolare sau chiar isi pot pierde limbajul achizitionat. Astfel de semne in autism sunt observate de obicei pana in varsta de 2 ani.
Unii copii pot avea dificultati de invatare sau pot avea semne ale unei inteligente mai joase decat media. In constrast, autismul se poate manifesta si printr-o inteligenta peste medie, cu abilitati de a invata rapid, cu toate astea au o inteligenta emotionala scazuta, cu dificultati de comunicare si adaptare la situatiile sociale.
Datorita simptomelor variate a fiecarui copil, severitatea poate fi uneori dificila de determinat. Astfel, severitatea este vazuta pe baza dificultatilor de adaptare si a functionarii in societate.
Semnele si simptomele in autism se pot manifesta in 2 mari categorii: tipare de comportament si abilitatile sociale si de interactiune.
1. Interactiunea cu cei din jur si abilitatile de comunicare
- copilul nu face contact vizual si nu are expresii faciale
- nu raspunde la numele lui sau pare ca nu te aude uneori
- refuza apropierea fizica precum imbratisarile sau atingerile, preferand sa stea mai mult singur, fiind in lumea lui mentala
- nu poate incepe o conversatie sau sa mentina una; se poate manifesta doar prin anumite cerinte in cuvinte sau fraze
- repeta cuvinte sau fraze, fara sa inteleaga contextul lor
- nu pare sa inteleaga intrebari simple sau directii
- vorbeste cu un ton anormal sau ritm si poate folosi o voce de robot sau foarte inalta
- nu exprima emotii si pare ca nu intelege emotiile celorlalti
- in interactiunile sociale poate fi pasiv sau agresiv
- are dificultati in a recunoaste mesajele non-verbale precum posturi ale corpului sau tonul vocii
2. Tipare de comportament
Un copil cu autism poate avea tipare limitate de comportament, interes sau activitati precum:
- realizeaza miscari repetitive
- are activitati care ii poate pune viata in pericol precum muscat sau lovituri ale capului
- are rutine sau ritualuri, care daca sunt intrerupte ii cauzeaza perturbarea comportamentului
- poate fi fascinat de detaliile unui obiect, precum rotirea unei roti ale masinii de jucarie, dar nu intelege functia sau scopul general al acelului lucru
- are probleme cu coordonarea sau poate avea miscari ale corpului ciudate, precum mersul pe varfuri, neatentie sau un limbaj al corpului exagerat
- are o sensibilitate neobisnuita la lumina, cu toate astea poate fi indiferent la durere sau temperatura
- are preferinte in mancare, acceptand doar cateva alimente, refuzand alimente cu anumite texturi
- se fixeaza pe un obiect sau o activitate
De ce apare?
Cauzele sunt inca incerte, in prezent fiind descoperiti mai multi factori genetici si non-genetici.
Tipuri autism
Pana recent, au existat tipuri diferite de autism, precum autismul, sindromul Asperger, tulburarea pervaziva de dezvoltar. In prezent, aceste afectiuni au fost redenumite, toate fiind cuprinse in „tulburarea de spectru autist”.
1. Autismul
Acesta tulburare este ceea ce clasic numim autism. Este acea afectiune la care te gandesti cand auzi cuvantul autism. Un copil cu aceasta tulburare are deobicei un limbaj intarziat, dificultati de adaptare social, comportamente si interese neobisnuite. Se insoteste adeseaza de un grad de disabilitate intelectuala.
Aceasta afectiune este cea descrisa in acest articol.
2. Sindromul Asperger
Persoanele cu sindromul Asperger au de obicei simptome mai usoare ale tulburarii de spectru autist. Ei pot avea unele dificultati in integrarea in societate, cu toate astea nu au probleme in relatie cu limbajul sau intelectual.
3. Tulburarea pervaziva de dezvoltare – nespecificata altundeva
Acesta afectiune poarta numele de „autism atipic”. Persoanele care indeplinesc cateva simptome din autism sau sindromul Asperger, dar nu se incadreaza complet, pot fi diagnosticate cu aceasta afectiune. Acestia pot avea doar usoare dificultati de interactiune sociala sau de comunicare.
Face parte sindromul Rett din tulburarea de spectru autist?
Copii cu sindrom Rett au comportamente similare cu cei cu tulburarea de spectru autist, fiind in trecut grupata in aceasta afectiune. In prezent, se cunoaste ca sindromului Rett este produs de o mutatie genetica, nemaifind incadrat in aceasta tulburare.
Miturile despre autism
Tulburarea de spectru autist este un diagnostic psihiatric, care intr-adevar in functie de copil, poate sa aiba cateva manifestari din cele enumerate mai sus sau mai multe. Cu toate astea, multi dintre copii cu aceasta tulburare pot avea o calitate a vietii buna, putand sa isi intemeieze familii si sa fie integrati in societate. De aceea, cred ca e important sa abordez cateva mituri despre tulburarea de spectru autist, care s-ar putea sa pluteasca in aer fara sa realizam ca sunt acolo.
1. Autismul afecteaza fiecare copil la fel
Dupa cum am mentionat si mai sus, doi copii cu aceasta tulburare nu vor manifesta aceleasi simptome si semne, de aceea e important ca fiecare copil sa fie privit individual, incercand sa intelegem ce anume are nevoie si cum poate fi ajutat. Aceasta afectiune este mult mai comuna la baieti decat la fete.
2. Copii cu autism sunt copii furiosi, care se vor dezvolta in adulti violenti
Cred ca asta e una dintre cele mai comune preconceptii despre copii cu autism cu care m-am intalnit. Cu toate astea, nu e bazata pe studii sau pe realitate. Intr-adevar, copiilor cu autism le este dificil sa isi exprime emotiile, ceea ce poate duce la frustrari adunate. Numai ca acceste emotii nu inseamna si un comportament violent, altfel probabil am reveni la epocile sangerii cu totii, nu-i asa?
Din contra, copii cu acesta tulburare pot fi mai des victimile bulling-ului si a violentei, datorita unei dificultati in a se proteja singuri.
3. Autismul este cauzat de vaccine
Publicatia lui ANdrew Wakefield, din 1998, care sugera ca vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) ar putea cauza tulburarea de spectru autist, a fost infirmat in numeroase studii. Faptul ca cele doua ar fi conectate nu este sustinut de nici un alt studiu, cauzele pentru aceasta afectiune fiind inca incerte.
4. Copiii cu autism nu simt emotii si nu sunt capabili sa aibe pe viitor relatii intime
De fapt, acesti copii simt la fel ca noi, sau chiar mai multa iubire, compasiune si empatie fata de ceilalti. Majoritatea copiilor cu aceasta afectiune, pe care i-am intalnit dar nu numai, aratau o afectiune destul de mare pentru persoanele cu care interactionau. Diferenta este ca acesti copii isi exprima emotiile in forma lor unica, care poate nu coincide cu a noastra de multe ori.
Copiii cu tulburarea de spectru autist, majoritatea, sunt perfect capabili sa se indragosteasca si sa intemeieze o familie, daca au in spate ingrijirea si modelarea necesara.
5. Copiii cu autism sunt „speciali” si au o inteligenta peste medie
Intr-adevar copii cu tulburare de spectru autist pot avea diferite abilitati, dar abilitatea lor cea mai mare este interesul lor tintit spre anumite obiecte sau subiecte. Doar in jur de 10% au asa numitul „sindromul savantului” sau o inteligenta peste medie.
Cum se pune diagnosticul?
Daca esti ingrijorat ca copilul tau poate avea autism, cel mai indicat ar fi sa faci o vizita cu el la un medic psihiatru pediatric, iar daca posibilitatile sunt limitate, un medic pediatru te poate indruma pe mai departe. O interventie cat mai devreme este cheia intr-un management al bolii cat mai bun.
In cazul in care fricile se adeveresc si copilul tau este diagnosticat cu tulburarea de spectru autist, sa nu eziti sa cauti sprijin si suport, pentru a avea cea mai buna grija de tine, ca parinte dar si de copil. Este un drum care necesita multa intelegere si acceptare, cu toate astea, orice provocare aduce in fond o mare intelegere. In caz ca te intrebi daca te vei mai putea vreodata bucura de viata, arunca o privire aici.
De multe ori, poate fi usor sa picam in panta in care sa ne uitam la ceilalti copii, la ce au ei si noi nu avem. Desi poate parea singura optiune, cauta acea putere in tine care iti ofera noi perspective, in care sa vezi ce anume ai de invatat din aceasta provocare si sa recunosti si apreciezi lucrurile si calitatile pe care le are propriul tau copil.
Bibliografie:
https://www.webmd.com/brain/autism/high-functioning-autism
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autism-spectrum-disorder/symptoms-causes/syc-20352928
https://bestcare.org/news/does-my-child-have-autism-addressing-fear-and-tackling-misconceptions-asd
https://www.webmd.com/brain/autism/autism-spectrum-disorders
Lasă un comentariu