nanismul hipofizar

Totul despre nanismul hipofizar

Nanismul hipofizar este o boala a copiilor, care, sub supraveghere si tratament adecvat, poate avea o evolutie buna. Primul simptom in nanismul hipofizar este lipsa cresterii in inaltime pentru o perioada mai indelungata de timp. Asta nu inseamna ca toti copiii care nu cresc in inaltime au nanism hipofizar, ci inseamna mai degraba sa consulti un pediatru atunci cand aparent copilul tau nu a mai crescut de ceva timp in inaltime.

Dupa cum v-am obisnuit, imi place sa intelegem bolile pentru a vedea ce si cum putem face pentru a le vindeca. Asa ca haideti sa vedem impreuna ce inseamna aceasta boala, cu un nume destul de dificil de retinut.

Ce inseamna nanismul hipofizar?

Nanismul hipofizar este o boala cauzata de o lipsa a hormonului de crestere, ce rezulta intr-o intarziere a cresterii in inaltime a copilului, ce duce in final la o statura mica, dar cu proportii ale corpului normale.

Nanismul hipofizar este compus din doi termeni, fiecare din cei doi descriind de fapt boala in sine. Cuvantul „nanism” defineste statura mica, pe cand cuvantul „hipofizar” descrie organul afectat, si anume, hipofiza.

Hipofiza cu lobul anterior, intermediar si posterior Sursa: wikipedia
Hipofiza cu lobul anterior, intermediar si posterior si localizarea ei Sursa: romedic

Astfel, nanismul hipofizar este o afectiune caracterizata prin statura mica, dezvoltare neuro-psiho-motorie si raportul proportional al corpului normal.

Exista doar un singur tip de nanism?

Exista mai multe tipuri de nanism, printre care un alt tip de nanism important de diferentiat cu nanismul hipofizar, este nanismul tiroidian. Acesta, spre deosebire de cel hipofizar se insoteste de o disproportie a raporturilor corpului, retard psihic si alte anomalii.

Cum apare nanismul hipofizar?

La nivelul hipotalamusului se secreta GHRH(growth hormone realeasing hormone) care actioneaza asupra portiunii anterioare a glandei hipofizei (pituitare)- adenohipofiza, aceasta la randul ei secretand un alt hormon, numit GH sau STH(hormonul de crestere/ somatotropina).

GH stimuleaza mai departe secretia de IGF-1(insulinlike growth factor).

IGF-1 se va lega mai departe de o proteina, numita IGFBPs(IGF-binding proteins) circuland in torentul sangvin in aceasta forma spre organele tinta.

Nanismul hipofizar, reprezentat de un deficit al hormonului de crestere, poate fi cauzat de o disfunctie in oricare localizare din ax: hipotalamus, hipofiza sau IGF-1.

Hormonul de crestere (GH) este un hormon anabolic, sintetizat si secretat la nivelul celulelor somatotrope a lobului anterior al glandei pituitare.

GH-ul isi manifesta efectele biologice prin intermediul legarii de portiunea extracelulara a unui receptor specific. O singura molecula de GH se leaga de 2 molecule receptoare, care impreuna realizeaza un proces numit dimerizare. Acest proces este primul pas in procesul secretor, care in cele din urma rezulta in efectele biologice ale hormonului de crestere (GH).

GHR- receptorul hormonului de crestere (GH) sursa: reasearchgate

Hormonul de crestere are actiuni multiple in organism, influentand cresterea in inaltime, dar si modificari asupra metabolismului lipidic, proteic si glucidic.

Actiunea acestui hormon nu se cunoaste pana la capat. Cu toate astea, cateva ipoteze exista. Una dintre ele, numita ipoteza somatomedina, descrie faptul ca hormonul de crestere isi realizeaza actiunea prin intermediul unei alte molecule, numita insulin-like growth factor(IGF) (IGF a fost numit initial somatomedina). Cu toate astea, studiile mai recente arata ca nu toate actiunile GH-ului sunt intermediate de IGF-1, si ca aceasta molecula este influentata si de alti factori, precum starea de nutritie a organismului, functia ficatului, hormonii sexuali.

Factorii regulatori care influenteaza secretia si eliberarea de GH sunt reprezentati de:

  1. Factori care stimuleaza secretia

– GHRH( GHrealising hormone) – produs de hipotalamus

  • functia lui este de stimulare si secretie a GH

– Ghrelin(GH releasing peptide)- produs in tractul gastrointestinal (stomac) ca raspuns la senzatia de foame

  • functia lui este de a proteja impotriva hipoglicemiei

2. Factori care inhiba secretia

-somatostatina – produsa in diferite tesuturi

  • functia ei este de a inhiba eliberarea GH

-IGF1

  • regleaza nivelul de GH in functie de necesar (mecanism de feedbak negativ)

Care sunt functiile hormonului de crestere?

Hormonul de crestere are multiple functii in organism, de aceea voi descrie doar cele in legatura cu nanismul hipofizar.

Gh actioneaza direct asupra celulelor pentru a stimula un raspuns sau indirect, prin intermediul IGF-1. IGF-1 are apoi impact asupra cresterii si a metabolismului tesutului periferic. Una dintre principalele functii a GH este cresterea organismului, dupa cum si numele in sine specifica.

Cum stimuleaza cresterea?

GH induce cresterea in majoritatea tesuturilor si a organelor din organism.

Cele mai predominante efecte le exercita asupra oaselor si a cartilajelor, mai ales in anii copilariei si a adolescentei. In oase si cartilaje, actiunea lui este asupra unor celule, numite osteoblaste, respectiv condrocite, care primesc un semnal de replicare, rezultand astfel in cresterea in dimensiuni. IGF-1 se leaga de receptorul sau, IGF-1R, semnaland si stimuland metabolismul, anabolismul, replicarea si divizarea celulara. Acesta din urma, inhiba si apoptoza celulelor (moartea celulara programata), prelungind astfel viata celulelor deja existente. Toate aceste actiuni incurajeaza cresterea tesuturilor si a glicemiei.

Cum are loc deficitul de crestere?

Nanismul hipofizar are loc atunci cand exista un deficit al hormonului de crestere, care poate fi datorat unei patologii congenitale (adica copilul se naste cu aceasta boala) sau poate fi dezvoltata mai tarziu in copilarie.

Disfunctia dezvoltata in copilarie poate fi cauzata de tumori cerebrale sau alte afectiuni care implica hipofiza, hipotalamusul, dar poate fi si de cauza idiopatica ( adica nu se stie cauza organica pentru deficitul de hormon de crestere).

Simptome

-crestere incetinita sau chiar absenta cresterii in inaltime

Nanismul hipofizar – talie mica sursa: endocrine.org

-statura mica :

  • mai putin de 2 DS decat ceilalti copii de aceeasi varsta sau sex
  • inaltime < percentila 3
  • viteza de crestere <6cm/an, la copii inainte de 4 ani
  • viteza de crestere <5cm/an, la copiii intre 4 si 8 ani
  • viteza de crestere <4cm/an, inainte de pubertate

-varsta osoasa are o intarziere >2 ani fata de varsta cronologica

-uneori poate fi insotita de o incetinire a dezvoltarii dentitiei

-absenta sau intarzierea pubertatii

-dureri de cap (cefalee)

Copiii au o proportionalitate normala a segmentelor superioare si inferioare.

Simptome ale deficitului altor hormoni pituitari care pot coexista cu deficitul de gh:

-intarzierea pubertatii

-urinari frecvente si crescute in volum

-anomalii faciale

Diagnosticul in nanismul hipofizar

1. Date antropometrice

Un examen clinic va include masuratorile inaltimilor, greutatii, circumferintelor membrelor si a abdomenului, in corelatie cu istoricul medical al copilului.

2. Analize sangvine

Analizele sangvine masoara nivelul de IGF-1 si IGFBP-3 (IGF binging protein type 3) (vezi mai sus ce sunt), masurand astfel nivelul de GH din sange.

IGF1 reflecta activitatea GH, iar IGFBP-3 este carausul major al peptidelor IGF, reflectand astfel activitatea sa.

Nivelul de IGF-1 variaza in functie de varsta si ar trebui interpretat in corelatie cu varsta osoasa, mai degraba decat varsta cronologica. IGF-1 are valoarea cea mai mica sub 5 ani, astfel ca nu este cel mai bun idicator de a diferentia intre normal si patologic la aceste grupe de varsta.

La pubertate, IGF-1 creste, iar o valoare normala a IGF-1 exclude un deficit de GH, pe cand o valoare mica sugereaza aceasta afectiune.

IGFBP-3, spre deosebire de IGF-1, nu este afectata de malnutritie, de aceea poate fi un indicator mai fidel.

Atunci cand nivelul de IGF-1si IGFBP-3 sunt mici, nanismul hipofizar este confirmat prin masurarea hormonului de crestere. Nivelul bazal al GH este de obicei mic sau nedectabil, cu exceptia debutului somnului, motiv pentru care recoltarea randomizata a GH nu este utila. Se folosesc astfel testele de provocare, pentru a vedea nivelul de GH din sange.

3. Imagistic

Se va realiza radiografie de pumn, pentru a evalua varsta osoasa, a mainii stangi (dupa conventie). In nanismul hipofizar, maturarea scheletului ar trebui sa fie intarziata in concordanta cu intarzierea in inaltime.

Analize extinse precum RMN, pentru a evalua hipofiza si hipotalamusul se vor realiza pentru a elimina suspiciunea de calcificari, tumori si alte anomalii structurale.

Se pot realiza teste pentru a cauta alte cauze ale deficitului de crestere precum:

-hipotiroidism

-disfunctii renale

-afectiuni inflamatorii sau autoimune

-afectiuni hematologice

4. Teste genetice

Se vor cauta acele sindroame genetice care se insotesc de un deficit de crestere precum sindromul Turner, sindrom Noonan, sindrom Russell-Silver.

Ce trebuie sa retii din aceasta afectiune?

Copiii cu nanism hipofizar au o inteligenta normala, iar cu ajutorul detectiei si initierii tratamentului cat mai precoce, acestia pot ajunge la o inaltime normala.

Tratament

Nanismul hipofizar este tratat cu ajutorul hormonului de crestere sintetic, injectabil regulat, inainte de fuzionarea cartilajelor de crestere.

Doza recomandata de GH este intre 0.03 si 0.05mg/kg subcutanat/ o data pe zi. Cu ajutorul tratamentului viteza de crestere accelereaza la 10-12 cm/an in primul an si chiar daca scade usor apoi, ramane in indicatiile de tratament. Tratamentul va fi continuat pana cand se ajunge la o inaltime dorita sau pana cand viteza de crestere scade sub 2,5cm/an.

As vrea sa mentionez ca exista multe preparate cu GH, folosite in functie de nevoile copilului.

Se foloseste tratamentul si la copiii cu nanism idiopatic?

Copiii cu statura mica, fara nici o evidenta de o disfunctie endocrina sau metabolica sunt considerati a fi incadrati in nanism idiopatic. Nanismul idiopatic se caracterizeaza prin statura mica <2DS pentru varsta, nici o evidenta de disfunctie hormonala si o stimulare normala a GH la testele de stimulare, excluzand astfel nanismul hipofizar. Ghidurile in acest caz nu recomanda folosirea de rutina a GH sintetic, ci utilizarea lui doar in cazul adaptat la copil.

SURSE:

https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/endocrine-disorders-in-children/growth-hormone-deficiency-in-children

https://kidshealth.org/Nemours/en/parents/az-pituitary-dwarfism.html

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/growth-hormone-deficiency

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482141/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2563724/

https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/thyroid+dwarfism