semne ca iti vine ciclul

Cum poţi şti când îţi vine menstruaţia? 8 semne că îţi vine ciclul menstrual

Cu siguranţă dacă eşti femeie măcar o dată ai trecut prin supriza ciclului menstrual când erai într-un loc total nepotrivit pentru asta. Sau poate eşti bărbat şi vrei să înţelegi de ce partenera ta se poartă mai ciudat în anumite momente din lună, în cazul ăsta nu strică să arunci un ochi mai jos. Nu de alta, dar e posibil să vă ajute pe amândoi înţelegerea corpului femeii, şi de ce nu, chiar să crească calitatea relaţiei dintre voi.

Fiecare femeie după un timp, ajunge să îşi cunoască corpul şi să observe câteva semne care apar în fiecare luna, pentru cele care au un ciclu regulat, sau cu ceva timp înainte de venirea menstruaţiei pentru cele care nu au o regulă a ciclului mentrual. De aceea, cu timpul şi cu un pic de spirit de observaţie, fiecare dintre femei poate ajunge să simtă exact momentul venirii ciclului menstrual. De ce zic asta?

Există câteva simptome comune pentru anunţarea ciclului menstrual, care pot fi regăsite la fiecare în diferite combinaţii şi intensităţi. Aceste simptome pot apărea între 5 zile şi două săptămâni înainte de venirea menstruaţiei şi poartă numele de sindrom premenstrual. Majoritatea femeilor experimentează un grad uşor al sindromului premenstrual. În cazul în care simptomele sunt foarte severe, vă recomand să luaţi legătura cu un doctor. De obicei aceste simptome se diminuează până dispar în primele zile de menstruaţie.

Haideţi să vedem deci 8 semne că îţi vine menstruaţia:

1. Crampele abdominale

Sunt acele dureri la menstruaţie, numite în termeni medicali dismenoree. Este unul dintre cele mai comune simptome.

Unde sunt localizate?

Acestea se localizează în abdomenul inferior, putând radia şi posterior spre zona lombară sau chiar spre coapse.

Cât de tare doare?

Durerea menstruală poate fi de intensitate scăzută, până spre intensitate mare sau foarte mare, ce poate împiedica activităţile uzuale.

Când apare?

Spre deosebire de celelalte simptome care pot apărea cu 1 sau 2 săptămâni înainte, durerea apare chiar înainte de începerea ciclului menstrual, şi durează variabil, 2-3 zile în funcţie de corpul fiecărei femei.

De ce apar?

Durerea la menstruaţie apare datorită contracţiilor uterine. Aceste contracţii au loc pentru a îndepărta stratul superficial ce se va elimina prin menstruaţie. Dacă ai uitat cum are loc ciclul menstrual, poţi găsi aici informaţii.

Dismenoreaa sau durerea în timpul menstruaţiei poate apărea şi în diferite patologii, precum endometrioză, adenomioză, fibroame, anomalii congenitale, stenoză cervicală, boala inflamatorie pelvină sau sindromul Asherman. Durerea care apare datorită acestor afecţiuni se numeşte dismenoree secundară şi este diferită de cea primară, ce apare doar datorită contracţiilor uterine. Pentru că acum probabil o să vă gândiţi „oare am şi eu una din bolile astea?😯”, ţin să precizez că aceste patologii se însoţesc şi de alte simptome sau semne. Astfel,  cel mai bine ar fi să luaţi în calcul un consult ginecologic de rutină.

2. Acneea

Este un alt semn ce apare la o parte din femei.

Acne, Pores, Skin, Pimple, Female, Face, Skincare

Când?

De obicei, acneea apare cam cu o săptămână înainte de începerea ciclului menstrual.

De ce apare?

Aceste erupţii acneice apar datorită schimbării hormonale ce au loc în organism, în timpul ciclului menstrual. După ovulaţie dacă nu are loc fecundaţia, nivelurile de estrogeni şi progesteron vor scădea, moment în care hormonii androgeni, precum testosteronul vor creşte marginal. Astfel, aceşti hormoni vor stimula producerea de sebum de la nivelul pielii, un ulei ce înfundă porii şi cauzează erupţia acneică.

Unde?

Acneea apare cel mai frecvent la nivelul bărbiei şi a mandibulei, dar poate apărea şi în alte zone ale feţei, pe spate sau mai puţin frecvent în alte zone ale corpului.

Cât durează?

Acneea datorată hormonilor menstruali se diminuează spre sfârşitul menstruaţiei sau la scurt timp după aceasta, când hormonii estrogeni şi progesteron încep să crească.

3.Sâni sensibili

Pot deveni dureroşi, tensionaţi şi chiar pot creşte uşor în volum. Acest simptom poate fi aproape insesizabil pentru unele persoane, sau poate cauza un discomfort pentru alte persoane.

sursa: https://healthcare.utah.edu

De ce se întâmplă asta?

La mijlocul ciclului menstrual, în jurul ovulaţiei, nivelurile de progesteron încep să crească. Acesta va stimula glandele mamare să crească şi să se edemaţieze. Acest lucru va avea ca efect senzaţia de durere şi tensionare a sânilor chiar înainte de începerea ciclului menstrual.

Mai mult, la începutul ciclului menstrual- care începe în prima zi a ciclului menstrual (vezi aici)– nivelul de estrogen începe să crească. Acesta va stimula producţia de lapte în glandele mamare.

4. Oboseală şi probleme cu somnul

Când?

Aproape de momentul venirii mentruaţiei, corpul femeii trece de la a fi pregătit pentru a susţine o sarcină până la a fi pregătit de menstruaţie.

De ce apare?

 Aceste schimbări implică o scădere a hormonilor estrogen şi progesteron, lipsa lor ducând de multe ori la senzaţia de oboseală. Acest mecanism poate afecta şi somnul, astfel că unele femei pot experimenta o lipsă a somnului ce va accentua senzaţia de oboseală.

5. Schimbări de dispoziţie

By Marie Maerz/ Shutterstock
sursa: Marie Maerz/ Shutterstock

Stările emoţionale pot fi mult mai severe pentru unele persoane decât cele fizice. Dintre cele mai frecvente stări emoţionale experimentate de femei fac parte schimbările de dispoziţie, iritabilitatea, anxietatea sau chiar depresia. Pot apărea chiar şi perioade de plâns fără un motiv aparent sau o hipersensibilitate emoţională.

De ce se întâmplă asta?

Deşi nu se ştie cu certitudine cum influenţează fiecare hormon stările, se cunoaşte faptul că estrogenul afectează producerea de serotonină şi endorfine, ce dau senzaţia de euforie. În momentul când se apropie sfârşitul ciclul menstrual şi începutul unui alt ciclu menstrual, acest hormon va scădea, influenţând astfel stările de dispoziţie ale femeii prin scăderea producerii de endorfine şi serotonină.

6.Dureri de cap

Ache, Adult, Depression, Expression, Face, Female, Girl

Durerile de cap pot avea multe cauze, una dintre ele fiind lipsa de serotonină. Acest neurotransmiţător este influenţat de nivelurile de estrogeni, ce fluctuează în timpul ciclului menstrual.

7. Îmbalonări şi gaze

Disease, Medicine, Health, Medication, Pain, Tablet

Poate ai observat vreodată când eşti aproape de menstruaţie că te simţi un pic îmbalonată, sau poate simţi că nu poţi să îţi închizi blugii preferaţi.

Cum?

Fluctuaţiile de estrogen şi progesteron duc la retenţia de apă. Rezultatul este sentimentul de îmbalonare.

Când?

De obicei simptomul apare la câteva zile înainte şi dispare la 2-3 zile după ce începe un nou ciclu menstrual. De multe ori, senzaţia cea mai apăsătoare de îmbalonare are loc în prima zi a ciclului menstrual.

8. Constipaţie sau diaree

Plumber, Frog, Loo, Pömpel, Repair, Session, Blocked

De ce?

Prostaglandinele ce intervin în contracţiile uterine, pot avea efect şi asupra musculaturii intestinale, rezultând în funcţie de caz la o motilitate mai accentuată sau mai lentă.

SURSE:

https://www.webmd.com/women/pms/signs-your-period-is-coming

https://www.healthline.com/health/womens-health/period-signs#tender-breasts

https://www.medicalnewstoday.com/articles/signs-of-period#seeing-a-doctor