Majoritatea femeilor au experimentat de-a lungul vieţii măcar o dată durerea de sâni. Cu siguranţă, dacă eşti femeie, te-ai întrebat măcar o dată ” de ce mă dor sânii?” fără să primeşti un răspuns prea elaborat. Din prisma femeii, m-am întrebat frecvent de ce mă dor sânii înainte de menstruaţie, iar ca medic am început să explorez pentru a afla cauzele. Hai să vedem în rândurile ce urmează ce am descoperit.
Ce este durerea de sâni?
Durerea de sâni este cel mai comun simptom al femeilor sub 55 de ani, cauza acesteia nefiind clară până la capăt. Ea poate apărea atât la femei, cât şi la bărbaţi, fiind mult mai frecventă la femei. Durerea de sâni în termeni medicali se mai numeşte mastodinie sau mastalgie. Sunt câteva teorii pentru cauzele durerii de sâni.
Durerea de sâni se numeşte în termeni medicali mastodinie sau mastalgie.
Când mi-a trecut prima oară prin cap ” de ce mă dor sânii? ” recunosc că iniţial m-am gândit la cancer. Probabil că frica de ce e mai rău, ne face chiar să ne gândim la ce e mai rău, creând în felul acesta nişte scenarii care de multe ori sunt împotriva noastră. Astfel, am inceput să caut mai multe răspunsuri, cu ajutorul cărora să înţeleg procesul şi să mă liniştesc.
De ce mă dor sânii? cauze posibile
Etiologia, adică cauzele durerii de sâni se poate împărţi în 3 mari categorii: non-ciclice, ciclice şi extra-mamare. În general, această clasificare ne poate ghida chiar spre cauza ţintită a durerii.
1. Durerea de sâni ciclică
Ce înseamnă ciclică?
In principal, când spun ciclică mă refer la o durere legată de ciclul menstrual. Acest tip de durere e mai frecventă la femeile între 20 şi 30 de ani şi reprezintă aproximativ 70% din cazurile de durere de sani.
Cum se manifestă?
De cele mai multe ori, durerea este resimte bilateral, difuză, în ambii sâni, dar poate avea predilecţie spre cadranul exterior şi superior al sânilor.
Mi-a venit in minte intrebarea, de ce ma dor sanii la 2 saptamani inainte de menstruatie, iar explicatia este una foarte simpla.
Durerea de sani legata de cauzele hormonale ale menstruatie, apare mai frecvent cu aproximativ o săptămână- două înainte de ciclul menstrual, şi poate dura de la 1 până la 4 zile (adica cu 2 saptamani inainte de menstruatie).
Uneori poate fi mai intensă la nivelul unui sân decât la celălat şi se remite o dată cu venirea ciclului menstrual. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre semnele venirii ciclului menstrual, am scris aici câteva idei.
Se mai numeşte şi mastalgia uşoară ciclică, fiind considerată din punct de vedere fiziologic normală.
Care e cauza?
Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de sâni este datorată unui dezechilibru hormonal. Sânii sunt sub influenţa hormonilor care intervin şi controlează sistemul reproducător.
Aceşti hormoni variază în funcţie de ciclul menstrual, nivelul lor fluctuând de-a lungul unei luni. Durerea menstruală corespunde cu faza luteală şi de cele mai multe ori se ameliorează o dată cu începerea menstruației. Vezi aici mai multe detalii despre hormonii sexuali şi cum intervin în ciclul menstrual.
Ce se întâmplă şi de ce mă dor sânii dupa menstruatie?
Durerea de sâni este o condiţie comună, dar cu toate astea enigmatică. Cauza ei şi tratamentul încă nu sunt bine definite.
Unul din factorii principali care ar putea avea legătură cu durerea de sâni sunt hormonii sexuali (estrogen, progesteron), care sunt în strânsă relaţie cu glandele mamare.
Glandele mamare
Sânii, în termeni medicali se numesc glande mamare. Poartă numele de glandă pentru că de fapt ele sunt nişte glande exocrine, care produc lapte în perioada alăptării.
Ele sunt constituite din:
- ţesut glandular care include lobulii mamari (formaţi din alveole) şi canalele galactofore
Alveolele, sunt nişte cavităţi goale, care sunt invelite de nişte celule cubice secretoare de lapte, fiind înconjurate la rândul lor de celule mioepiteliale. Un grup de alveole formează un lobul, şi fiecare dintre lobuli are un duct galactofor, prin care se exteriorizează laptele la nivelul mamelonului.
- ţesut conjuctiv fibros şi de susţinere care formează ligamentele ce susţin glanda mamară
- ţesut conjuctiv adipos, care umple spaţiul rămas dintre ţesutul glandular şi ţesutul de susţinere ( acest ţesut este cel care defineşte mărimea sânilor)
Lobulii mamari împreună cu ductele mamare sunt susţinute la rândul lor de către matricea extracelulară, adipocite, fibroblaşti şi celule inflamatorii care constituie stroma mamară.

Hormonii sexuali şi glandele mamare
Fazele ciclului menstrual la femei sunt regulate de fluctuaţii ale hormonilor ovarieni ( sexuali): estrogen şi progesteron care sunt sub influenţa hormonilor hipofizari ( FSH şi LH). Fluctuaţiile hormonale sunt ciclice şi continuu, astfel că fiecare ciclu menstrual duce la următorul ciclu, cu excepţia apariţiei unei sarcini.
În fiecare lună, fiecare femeie trece printr-o serie de modificări hormonale care sunt datorate ciclului menstrual.
Estrogenul este produs de către ovare în prima jumătate a ciclului menstrual.
Estrogenul, pe lângă rolul major de la nivelul uterului, are rol şi asupra sânilor prin stimularea creşterii ductelor galactofore. Estrogenul are un efect proliferativ asupra ductelor (canale) epiteliale mamare, prin intermediul receptorilor pentru estrogen (ERs) şi de asemeni stimulează expresia receptorului pentru progesteron, în timpul fazei luteale.
În a doua jumătate a ciclului menstrual, nivelul de estrogen scade, cu creşterea progesteronului. Unul dintre rolurile sale este de asemeni la nivelul sânilor, prin stimularea glandelor secretoare de lapte.
Aceşti doi hormoni se presupune a fi responsabili pentru senzaţiile de la nivelul sânilor legate de ciclul menstrual.
Astfel, se explică durerea de la nivelul sânilor, senzaţia de creştere şi sensibilitatea lor.
Unele femei, pot simţi chiar o schimbare în textura sânilor, aceştia devenind înainte de menstruaţie mai tari, cu senzaţie nodulară. Acest lucru se întâmplă pentru că sânii se măresc pentru a fi pregătiţi de o posibilă sarcină. Dacă sarcina nu se întâmplă, sânii se întorc la marimea şi textura normală. O dată cu venirea menstruaţiei, ciclul menstrual o ia de la capăt.
Modificările hormonale de la nivelul sânilor nu se datoarează doar hormonilor sexuali ci şi hormonului de creştere. Din pacate, mecanismele nu sunt cunoscute până la capăt.
De ce mă dor sânii dacă iau anticoncepţionale?
Încă un lucru de menţionat la durerea de sâni ciclică este că poate fi asociată şi cu consumul de anticoncepţionale. Acest lucru se explică prin acelaşi mecanism de mai sus, anticoncepţionalele fiind pastile care conţin hormonii estrogen/ progesteron sau ambele, în funcţie de firma producătoare.
2. Durerea de sâni non-ciclică
Acest tip de durere, de obicei, afectează femeile după vârsta de 40 de ani sau mai mult, de cele mai multe ori, în jurul menopauzei.
Când o femeie se prezintă la doctor cu o durere de sâni care nu este în strânsă relaţie cu ciclul menstrual, este important să se excludă orice altă patologie neoplazică, inflamatorie sau vasculară. Acest tip de durere are un tipar neobişnuit, poate fi intermitent sau constant cu o vindecare spontană la 50% dintre pacienţi.
Durerea de sâni non-ciclică este descrisă ca o durere constantă sau intermitentă, cu exacerbări, fără a avea legătură cu menstruaţia. Localizarea durerii non-ciclice este variabilă, de cele mai multe ori într-un cadran al sânului specific şi de obicei unilaterală.
De ce mă dor sânii? Cauze ale durerii non-ciclice
- chisturi mamare: sunt saci plini cu fluid, benigni
- ectazie ductală: are loc atunci când unul sau mai multe canale galactofore se lărgeşte şi se scurtează, cu stagnarea uneori a fluidului la interior
- mastită: este inflamaţia ţesului mamar, care poate ajunge până la infecţie
- abces mamar: este o infecţie bine delimitată cu puroi la interiorul sânului
- dieta şi modul de viaţă- s-a observat o relaţie între un consum crescut de grăsimi, cafea şi fumat
- terapie cu substituţie de hormoni în perioada menopauzei
- boala lui Mondor: este o boală rară caracterizată prin tromboflebita venelor superficiale ale sânului şi a peretelui toracic
- mastopatia diabetică: este o condiţie care apare la persoanele cu diabet, dependente de insulină cu prezenţa de tumori benigne în interiorul sânului
- neoplazia
Neoplazia (în termeni populari- cancerul) este una dintre principalele îngrijorări ale femeilor, aşa că mă voi opri un pic pe acest subiect.
S-a observat că riscul de cancer la o femeie cu dureri de sâni, fără alte simptome este cuprins între 0,8% şi 2%. Adică riscul de cancer este foarte mic.
Mastodinia (durerea de sani) poate fi prezentă la femeile cu cancer de sân în stadiile avansate, în momentul când cancerul invadează nervii sau structurile senzoriale. De cele mai multe ori durerea este unilaterală, persistentă, localizată şi constantă, dar in cazuri rare poate fi difuză.
De aceea, dacă te dor sânii şi eşti îngrijorată că ar putea fi cancer, cel mai bine ar fi să mergi la medic pentru a exclude această patologie. În felul asta îţi vei înţelege corpul, vei reuşi să treci prin frica ta si in cazul cel mai rau poti ajuta la tratamentul precoce.
3. Durerea de sâni extra-mamară
În această categorie se încadrează:
- neoplaziile
- sarcina
- traumatismele
- medicamente (precum hormoni, antibiotice, agenţi cardio-vasculari şi unele antidepresive)
- operaţii anterioare la nivelul sânilor
- activităţi fizice
În această categorie poate fi încadrată şi durerea provenită de la nivelul muşchilor intercostali sau pectorali, cauzată de diferite activităţi fizice. Această durere se resimte în partea laterală sau internă a sânului şi este declanşată de o presiune exercitată pe torace (muşchi sau coaste).
- nevralgia intercostală
- sindromul Tietze
- statusul psihic
Un alt factor important în durerea glandelor mamare este statusul psihic şi emoţional al femeilor. S-au observat asociaţii între problemele de adaptare, anxietate şi durerea de sâni severă.
Toate aceste cauze pot fi unul dintre motivele durerii tale de sâni. Important este să priveşti durerea în ansamblu, să întelegi de ce şi cum apare, fără a o ignora sau maximiza. Uneori, corpul nostru ne dă anumite semnale tocmai pentru a ne trage un semnal de alarmă când ceva trebuie să fie schimbat.
BIBLIOGRAFIE:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mammary_gland
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559249/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559249/
https://www.redalyc.org/jatsRepo/2611/261162058005/html/index.html
https://www.mskcc.org/cancer-care/types/breast/anatomy-breast
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mastitis/symptoms-causes/syc-20374829
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5759365/
Lasă un comentariu