ciclu menstrual

Ciclul menstrual: Explicat pe înţelesul tuturor

Ciclul menstrual sau menstruaţia sau „ciclu menstrual” cum am mai auzit în popor este un termen atât de folosit încât am crede că este şi bine înţeles. Dar câţi dintre noi ştim de fapt ce este ciclul menstrual? Deşi pare un mecanism simplu, aparenţele înşeală..

Haideţi să vedem în ce constă de fapt ciclul menstrual

O mică paranteză înainte- aş vrea să menţionez că se scrie corect „ciclul menstrual” şi nu „ciclu menstrual”. Cei 8 ani de gramatică din mine se simt muuult mai bine 😊.

Să revenim acum.

Ciclul menstrual este alcătuit dintr-un control hormonal coordonat al endometrului- parte structurală a uterului- făcând posibilă sarcina sau eliminarea mucoasei uterine(endometrul) la un interval regulat de timp – sub numele de menstruaţie.  

Ciclul menstrual este cuprins din două structuri diferite care acţionează în dependenţă una faţă de cealaltă, şi anume ovarele şi uterul. În această ecuaţie mai intervin şi alte structuri, precum hipofiza şi hipotalamusul, ce produc hormonii ce influenţează ciclul menstrual.

De fapt, ciclul menstrual este cuprins din ciclul ovarian şi ciclul endometrial.

Ciclul menstrual (sursa wikipedia.ro)

Să o luam de sus în jos, adică de la cap spre pelvis 😊.

La nivelul hipofizei numită şi glandă pituitară (vezi poză mai jos)- este o glandă endocrină cu multiple funcţii- se produc doi hormoni .

Glanda hipofiza- localizare; sursa: Netter, atlas de anatomie umana, editia a 3-a

Ea este împarţită în două- adenohipofiză ce secretă şase hormoni foarte importanţi şi mulţi alţii mai puţin importanţi şi neurohipofiza(hipofiza posterioară) ce secretă doi hormoni importanţi. Hipofiza este controlată de hipotalamus prin hormoni ce activează sau inhibă secreţia de hormoni hipofizari. Legătura dintre hipotalamus şi hipofiză se numeşte axul hipotalamo-hipofizar.

Tractul hipotalamo-hipofizar; adenohipofiza si neurohipofiza; sursa: Netter, atlas de anatomie umana, editia a 3-a

Hormonii hipofizari ce influenţează „ciclu menstrual” sunt FSH (hormonul de stimulare foliculară), LH(hormonul luteinizant). Aceştia acţionează la nivelul ovarului şi influenţează producerea de hormoni steroizi- estrogen şi progesteron. Hormonii estrogeni şi progesteron vor acţiona în schimb la nivelul uterului înfluenţând endometrul. Vedeţi cum toate se leagă? De fapt totul e un echilibru perfect.

La nivelul ovarului avem 3 faze:

Fazele ciclului menstrual sursa: life-balance.ro

Faza foliculară

În această fază are loc o creştere a secreţiei hormonului hipotalamic-numit GhRH(Gonadotropin releasing hormone) ce va stimula hipofiza anterioară să producă FSH.

FSH-ul mai departe va ajunge la ovar, şi va stimula dezvoltarea unui folicul ovarian, adică din toate foliculele conţinute de către ovar, unul va fi selectat numit astfel folicul dominant. Acest folicul conţine ovocitul (ovulul). Foliculul va trece prin diferite stadii, timp în care va produce estrogen (estradiol) şi inhibină ce va acţiona asupra endometrului. Endometrul va începe faza proliferativă în care se pregăteşte pentru produsul de concepţie.

Creşterea nivelului de estrogen se face până la un punct în care se trimite un mesaj, mecanism numit feedback negativ, la nivelul axului hipotalamo-hipofizar, ce va scădea secreţia de FSH. Aceeaşi creştere de estrogen va transmite un mesaj numit feedback pozitiv, ce va stimula şi va creşte secreţia de LH, realizând astfel o creştere bruscă de LH numită peak ovulator. În acest moment începe etapa ovulaţiei.

Ciclul menstrual: acţiunea hormonală în faza foliculară

Ovulaţia

În această etapă are loc expulzia ovulului din foliculul ovarian, acesta ajungând în trompa uterină.

Dacă vrei să afli mai multe despre ovulaţie, am scris un articol aici.

Faza luteală

După ovulaţie are loc faza luteală, în care foliculul încarcă cu un pigment galben şi se transformă în corpul galben. Acesta va secreta progesteron, dar şi estrogen. Progesteronul şi estrogenul vor acţiona asupra endometrului- parte a uterului- şi vor induce modificări secretorii, ce implică îngroşarea endometrului şi creşterea vascularizaţiei. (adică corpul se pregăteşte să facă un loc cât mai bun şi primitor pentru un viitor bebe)

 În absenţa fecundaţiei, după 14 zile, corpul galben se opreşte din funcţii involuează şi se transformă în corp albicans (putem să ne gândim ca e ca o floare care se ofileşte) iar ca rezultat are loc descuamarea menstruală a endometrului.  Această descuamare a endometrului are loc ca urmare a scăderii rapide a cantităţii de estrogen şi progesteron.

Dacă fecundaţia şi implantarea au loc, corpul galben va produce în continuare progesteron şi corpul se va adapta sarcinii.

Ciclul menstrual: acţiunea hormonală în faza luteală

Faza menstruală

Scăderea rapidă în steroizi (estrogen, progesteron) vor rezulta în descuamarea endometrului şi eliminarea sub formă de ciclul menstrual.

Ce se intâmplă în faza menstruală?

Are loc o reacţie inflamatorie (formată de prostaglandine, interleukine, TNF) ce va conduce la un spasm al vaselor arteriale de circa 24 de ore, ce va duce la o lipsă a oxigenului, numită hipoxie, proces ce va duce la descuamarea endometrului. Endometrul îşi va pierde doar stratul superficial, la nivelul uterului rămânând stratul bazal. Va avea loc o sângerare şi un proces de oprire a sângerării, numită hemostază.

Datorită faptului că toţi hormonii sunt la un nivel foarte scăzut, poate poate începe producţia de Gn-Rh şi implicit FSH, ce va duce la un nou ciclu menstrual.

În concluzie

Mecanismele din corpul nostru sunt similare, fiziologia ciclului menstrual fiind aceeaşi pentru toate femeile. Cu toate acestea, mecanismele din interiorul corpului nostru sunt influenţate de mediul în care trăim şi în care am crescut, de aceea fiecare femeie are propriul ei bioritm. Ciclul menstrual poate avea o durată variabilă, în funcţie de organismul fiecăreia. Dacă vrei să afli mai mult despre cum poţi să îti dai seama de momentul în care îţi vine ciclul menstrual, dă un click aici.

Wow câte informaţii! Dacă n-ai înţeles mare lucru, nu-i nimic, poţi să îmi laşi un comentariu cu ce nelămuriri ai şi îţi voi răspunde cât de repede pot.