cat dureaza ovulatia

Cat durează ovulaţia?

Fiecare femeie a auzit măcar o dată despre ovulaţie. Ne întrebăm cât durează ovulaţia, dar ştii de fapt ce este şi cum ne influenţează viaţa?

Haideţi să o luăm cu începutul.

Ce este ovulaţia?

Ovulaţia face parte din ciclul menstrual al femeii ce implică un set de modificări hormonale. Ovulaţia în sine e procesul prin care ovulul este expulzat din ovar. O dată ajuns în trompa uterină acesta poate fi fecundat de către un spermatozoid, realizându-se astfel fecundaţia. Vrei să afli mai multe detalii despre ce se întâmplă în corpul tău la ovulaţie? Vezi aici.

Ciclul ovarian sursa:encyclopaedia britannica

Dacă aş putea găsi o asemănare, ovulaţia ar fi ca momentul când ajungi la o răscruce de drumuri. În momentul când ovulul este expulzat, acesta poate fi fecundat, rezultând mai departe o sarcină, deci absenţa menstruaţiei următoare. În schimb, dacă nu a fost fecundat, ovulul se va dezintegra şi endometrul uterin se va elimina ca urmare a lipsei implantării zigotului- ovulul fecundat.

Când are loc ovulaţia?

Ovulaţia este un proces individual de la femeie la femeie. Acesta are loc în jurul zilei 14 a unui ciclu menstrual de 28 de zile. Totuşi, aici nu e o regulă, datorită faptului că nu toate femeile au un ciclu de 28 de zile, regulat şi există şi femei cu ciclul neregulat. În general, dacă am lua ca reper mijlocul ciclului mentrual, ovulaţia ar avea loc într-un interval cuprins între 4 zile înainte şi 4 zile după mijlocul ciclului menstrual.

sursa; logika600 / Shutterstock

Bine bine, am înteles, ovulaţie, ciclu menstrual.. prea multe informaţii, nu?

Ca să înţelegem cât durează ovulaţia ar trebui să întelegem ce se întâmplă de fapt în ciclul menstrual. Găseşti mai multe detalii aici.

Dacă ai înţeles care e treaba cu ovulaţia şi ciclul menstrual putem trece la subiectul principal şi anume:

Cât durează ovulaţia?

Procesul de ovulaţie începe în momentul când la nivelul foliculului dominant din ovar creşte cantitatea de estrogen secretată, ducând la o creştere bruscă a hormonului luteinizant sau LH. Acestă creştere se produce cu aproximativ 36 de ore înainte de ovulaţie. Acest proces, duce la expulzia ovulului din ovar în trompa uterină.

În trompa uterină, ovulul va supravieţui în jur de 12- 24 de ore, dacă nu este fertilizat.

Asta nu înseamnă că şansele de a rămâne însărcinată se limitează la 1 zi pe lună. Concepţia poate avea loc într-un interval de 6 zile până la ovulaţie inclusiv, deoarece un spermatozoid poate trăi în corpul femeii până la 5 zile.

Putem să ne dăm seama când suntem la ovulaţie?

Cea mai precisă metodă a afla când eşti la menstruaţie este o ecografie; mai sunt şi alte metode prin care poţi să iţi dai seama că eşti la ovulaţie, precum testele de ovulaţie.

Există şi câteva semne subtile care indică procesul de ovulaţie. Luaţi totuşi în considerare că femeile pot avea un semn, mai multe, sau nici unul la ovulaţie.

Semne ale ovulaţiei

  • Unul dintre ele este modificarea secreţiei vaginale. Această secreţie este incoloră sau are o culoare tulbure-albă, apoasă, de consistenţă alunecoasă şi elastică. Cu cât te apropii de ovulaţie, cantitatea de mucus creşte, iar consistenţa sa este asemănătoare a unui albuş de ou.
sursa: mamanatural.com
  • Se modifică temperatura bazală a corpului- la ovulaţie temperatura corpului ar putea să crească marginal. Totuşi, şi aici exista o excepţie de la regulă- unele femei au creşterea temperaturii bazale  corpului după două sau trei zile de la ovulaţie. Deci această metodă pentru a afla când eşti la ovulaţie este una relativă, şi de multe ori înşelătoare;
sursa: obfocus.com
  • O mică sângerare numită spotting la ovulaţie;
sursa:peeonastickfreak.com
  • Sensibilitate crescută a sânilor;
sursa: theperiodvitamin.com
  • Creşterea apetitului sexual;
  • Durere sau discomfort la nivelul ovarului care a ovulat, durere numită mittelschmerz;

Aş putea vorbi mult mai mult despre ovulaţie, dar am să mă opresc la titlul nostru, cât durează ovulaţia pentru a nu vă încărca cu prea multe informaţii. Totuşi, dacă vă doriţi să aflaţi mai multe, nu vă sfiiţi să citiţi mai jos.

SURSE:

https://www.healthline.com/health/womens-health/what-is-ovulation#if-you-aren’t-ovulating

https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-long-does-ovulation-last#next-steps

Oxford-Handbook-of-Obstretics-_-Gyneacology-3rd-Ed.pdf