ce este ovulatia

Ce este ovulaţia? 3 lucruri pe care nu le ştii

Cu siguranţă te-ai întrebat cel puţin o dată ” ce este ovulaţia? „. Ca femei, încă din adolescenţă ne confruntăm cu ciclul menstrual, uneori aflând mult mai târziu ce este el de fapt şi care este rolul lui. Ciclul menstrual, ovulaţia, ne întâlnim cu aceşti termeni destul de frecvent încă din adolescenţă şi cu toate astea de multe ori nu ştim ce modificări au loc în corpul nostru.

Oare… chiar ştii ce este ovulaţia şi de ce are ea loc?

Ovulaţia face parte din ciclul menstrual. Dacă încă nu te-ai lămurit până la capăt cu ciclul menstrual, dă un click aici să afli mai multe.

Când are loc ovulaţia?

Ovulaţia are loc la mijlocul ciclului mentrual, în medie în a 14-a zi a ciclului menstrual. Totuşi, această zi nu este aceeaşi pentru toate femeile, ea având variaţii individuale. De aceea metoda calendarului nu este una foarte specifică.

ovulatia
Ovulaţia sursa: logika600 / Shutterstock

Dacă ai citit articolul meu cu ciclu menstrual, probabil îţi aminteşti că ciclul menstrual este controlat de câţiva hormoni hipofizari, şi anume LH şi FSH. Aceştia influenţează la nivelul ovarelor sinteza de hormoni estrogeni şi progesteron.

În momentul când ciclul menstrual este aproape la jumătatea lui, creşte sinteza de estrogeni care este urmată de o creştere bruscă a nivelului de LH, numit peak ovulator. Această creştere de LH declanşează un mecanism prin care are loc ovulaţia foliculului dominant.

Hormonii hipofizari- variaţii pe parcursul ciclului menstrual

De ce apare creşterea de LH?

Această descărcare are loc în momentul când nivelul de estrogen rămâne crescut pentru o perioadă mai lungă de timp. Secreţia de estrogen creşte treptat încă de la începutul ciclul menstrual, însă concentraţia de estrogen creşte exponenţial cu două zile înainte de mijlocul ciclului menstrual. Are loc şi o creştere a descărcării de progesteron, în acelaşi timp, ce ajută stimularea secreţiei de LH şi FSH. Motivul pentru care are loc această creştere de estrogeni încă nu se cunoaşte.

Astfel, în urma secreţiei de hormoni, la nivelul ovarului are loc o mărire a foliculului dominant, urmată de ruperea foliculului şi expulzia ovocitului.

Deci…Ce este ovulaţia de fapt?

Ovulaţia este procesul prin care în urma secreţiei de hormoni, are loc la nivelul ovarului expulzia ovocitului din folicul.

Ciclul ovarian – ovulaţia şi evoluţia hormonală sursa wikipedia.ro

Ovulaţia este de fapt doar o piesă dintr-un puzzle care am putea să îl întitulăm „cum se fac copii” (am scris aici un articol despre). În urma ovulaţiei, ovocitul mamei este expulzat la nivelul trompei uterine. Dacă în momentul ovulaţiei se găseşte cel puţin un spermatozoid să il fecundeze, acest complex va rezulta într-un embrion. Acest embrion se va dezvolta în cele din urmă, pe parcursul a 9 luni, într-un bebeluş.

Dacă vrei să afli momentul când eşti la ovulaţie, există câteva metode. Acestea nu sunt foarte precise dar ne pot da câteva indicii despre ce se întâmplă în organismul nostru. Poţi afla mai multe informaţii aici. De asemeni, dacă îţi doreşti un copil.. sau nu, poţi afla când eşti la ovulaţie cu ajutorul unor teste de ovulaţie.

Wow câte informaţii! Dacă n-ai înţeles mare lucru, nu-i nimic, poţi să îmi laşi un comentariu cu ce nelămuriri ai şi îţi voi răspunde cât de repede pot.