leucocite in urina

Leucocite in urină: 3 Cauze

Sumarul de urina poate fi patologic din foarte multe cauze. Ai fost la doctor şi ai auzit de termenul „leucocite în urină” şi ai uitat ce înseamnă sau nu ai înţeles despre ce este vorba sau pur şi simplu vrei să afli mai multe informaţii, atunci eşti în locul potrivit pentru a afla ce înseamnă leucocite în urină. Probabil te întrebi acum ce sunt leucocitele şi ce semnificatie sunt pentru aceste leucocite în urină.

Există foarte multe motive pentru care doctorul tău ar putea cere un sumar de urină şi/sau o urocultură, pentru tine sau pentru copilul tău. Ei bine, urina ta poate spune foarte multe despre organismul tău, ea fiind o unealtă pentru diagnosticarea unor boli sau afecţiuni, care de multe ori pot fi ascunse.

Haideţi să o luăm cu începutul.

Ce sunt leucocitele şi ce rol au ele?

Leucocitele, numite şi celulele albe ale sângelui, sunt un grup de celule ce intervin în apărarea organismului de către microorganisme. Ele ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor şi a altor boli. Ele sunt produse constant în măduva ta osoasă, astfel că ele sunt mereu gata de luptă.

Practic, daca organismul nostru ar fi o fortăreaţă antică, leucocitele sunt ostaşii care apară fortăreaţa.

Leucocitele sunt un grup de celule pentru că cuprind mai multe tipuri de celule, care intervin în momente diferite în lupta contra unei infecţii. Acestea se împart în granulocite (care cuprind neutrofilele, eozinofilele şi bazofilele), monocite şi limfocite (limfocitele T şi limfocitele B). Am scris mai multe detalii despre aceste celule şi cum intervin în apărarea organismului nostru aici.

Leucocitele şi clasificarea lor sursa: vectorstock

Leucocitele sunt acele celule care vor detecta o sursă de infecţie şi vor merge la locul infecţiei pentru a apăra corpul de răspândirea bacteriei, a virusului sau a fungului inculpat.

Acum că am aflat ce înseamnă leucocitele, haideţi să vedem ce înseamnă atunci când doctorul îţi zice că ai leucocite în urină.

Cum se formează în mod normal urina?

Ar fi important de ştiut că în mod normal nu există celule sangvine în urină. În momentul când rinichii filtrează sângele şi formează urina, acesţia nu permit celulelor sangvine să treacă, datorită unei bariere, formată de către corpusculul glomerular.

Urina este produsă de către rinichi, 2 organe, în formă de boabe de fasole, situaţi la nivelul zonei lombare, lateral de coloana vertebrală. Zona lombară este inferior de cutia toracică, până la osul sacru.

Rinichii filtrează deşeurile din sânge, care sunt produşi ai metabolismului, reglează cantitatea de apă din sânge şi conservă proteine, electroliţii necesari şi alţi compuşi de care corpul are nevoie.

Rinichii si poziţia lor în organism; sursa: aboutkidshealth

Tot ce nu este folosit de către organismul nostru este eliminat prin urină, care se formează în rinichi şi este eliminată prin uretere, în vezica urinară, care mai apoi este eliminată prin uretră în exteriorul organismului nostru.

Urina este în mod normal galbenă şi clară, dar aceste lucruri pot varia în funcţie de alimentaţie şi nivelul de hidratare a unei persoane.

Cum investigăm urina cel mai frecvent?

Cea mai comună analiză a urinii este sumarul de urină. Sumarul de urină este un test de laborator, care analizează o parte mică din urina ta. Sumarul de urină cuprinde 3 părţi şi anume:

  • examenul macroscopic (adică ce se vede cu ochiul liber): vor fi analizate culoarea urinii, mirosul, claritatea şi cantitatea de urină.
  • examenul microscopic: o mică parte din urină va fi analizată la microscop, unde se vor putea observa prezenţa sau absenţa celulor care nu se pot vedea cu ochiul liber, precum celulele roşii ale sângelui, leucocitele, bacterii sau cristale.

La examenul microscopic se vor putea vedea leucocitele, care doar în prezenţa unor semne şi simptome de infecţie urinară vor sugera acest diagnostic.

Este important de reţinut că leucocitele în urină nu pun diagnosticul de infecţie urinară.

  • biochimia urinară: se realizează cu ajutorul stripurilor de urină. Acest strip de urină este o bandă fină de plastic, cu benzi( stripuri) ce conţin anumite substanţe chimice. Acest strip se introduce în urină, schimbându-şi culoarea dacă substanţa din urină este peste nivelul normal.
Stripuri de urina sursa: tuasaude

Astfel se poate evalua ph-ul urinii, prezenţa de proteine, glucoză, leucocite în urină, bilirubină sau hematii.

De ce apar leucocite in urină?

Leucocitele in urină sunt semnul unei inflamaţii şi/ sau a unei infecţii.

În momentul apariţiei unei infecţii (a unei zone de multiplicare şi de invazie a unui patogen, de obicei un microorganism) va aparea un răspuns imun al corpului uman, numit inflamaţie (adică a unei reacţii de protecţie a organismului împotriva unui patogen).

Inlamaţia şi celulele participante sursa: bio-rad-antibodies

Leucocitele în urină sunt rezultatul inflamaţiei din corp, fiind răspunsul corpului la o infecţie.

Infecţia, respectiv inflamaţia poate avea loc pe tractul urinar, fiind astfel semnul unei infecţii urinare, sau pe tractul genital, în acest caz proba de urină fiind cel mai probabil contaminată.

Cauze pentru leucocite în urină

1. Infecţii urinare

Infecţia urinară este una din cele mai comune cauze de leucocite în urină.

O infecţie urinară poate fi la nivelul vezicii, numită Infecţie de tract urinar joasa sau a rinichilor, numită Infecţie de tract urinar înalta.

Infecţia urinară are loc în momentul când apărarea sistemului urinar este depăşită şi bacteriile invadează şi se multiplică în tractul urinar. În acel moment, organismul reacţionează printr-un sindrom inflamator, protejând astfel locul infecţiei, cu ajutorul leucocitelor.

Infecţiile urinare pot apărea într-o multitudine de cazuri sau factori, precum:

  • incontinenţa urinară
  • vezică neurgenă,
  • prolaps genital
  • sau chiar simpla menţinerii pentru un interval crescut de timp a urinii în vezică.

De aceea e important ca urinările, pentru tine şi pentru copilul tău să se producă la intervale regulare, la 2-3 ore, fără grabă şi cu golirea completă a vezicii urinare.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum apar infecţiile urinare, am scris aici un articol ce explică mecanismele şi cauzele.

2. Calculi urinari

În momentul prezenţei unui calcul urinar, se poate produce o inflamaţie, datorită pasajului calculului prin tractul urinar.

Imaginaţi-vă că ureterul este un canal foarte îngust, cu un diametru de 6-8mm, şi lung aproximativ de 70 cm. Prin acest traiect, este oarte dificil pentru un calcul să treacă, aceştia fiind condiţionaţi de mărimea lor. În cazul în care dimensiunea este mai mică, sau cel mult egală cu dimetrul ureterului, acesta va putea trece prin traiectului urinar, provocând pe traiectul său inflamaţie şi durere.

În momentul producerii inflamaţiei pe traiectul urinar, pot apărea leucocite în urină.

De asemeni, un calcul pe traiectul urinar poate predispune şi la o infecţie urinară. Aceasta se poate întâmpla datorită blocajului pe traiect a urinii, nemaiavand loc efectul de „spălare” a tractului urinar de către urină. Astfel, se va favoriza multiplicarea microogranismelor prin ascensionarea lor pe la nivelul uretrei.

3. Vulvovaginită

Vulvovaginita este un termen general care se referă la un grup de infecţii vaginale care pot apărea la femei.

Vulvovaginita se referă la inflamaţia vaginului şi a vulvei( organele genitale externe a femeii). Dacă vă amintiţi, în procesul inflamaţiei vor fi mereu şi leucocite, astfel că una din simptomele predominante a vaginitei este leucoreea.

În momentul recoltării unui sumar de urină, în cazul în care igiena locală nu este făcută corespunzător, leucoreea poate contamina proba de urină, astfel ieşind un rezultat pozitiv cu leucocite în urină.

BIBLIOGRAFIE:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6502981/

https://www.kidney.org/atoz/content/what-urinalysis

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/leukocyte

https://www.netdoctor.co.uk/ask-the-expert/liver-urinary-system/a2942/white-blood-cells-in-urine/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9131-vaginitis