Cu toții am avut măcar o dată câteva dureri abdominale joase. Apar când îți e lumea mai dragă, și începi să te gândești la ce e mai rău. Ca femeie, pot apărea destul de frecvent dureri abdominale joase, mai ales în preajma ciclului menstrual. Ca bărbat, oare care ar putea fi cauza?
Ce sunt durerile abdominale?
Durerea abdominală joasă se definește ca o durere ce are loc mai jos de ombilicul tău (fiind numit în termeni uzuali buric).
Haideți să o luăm cu începutul. Pentru a înțelege cauza durerilor și ce sunt ele, mai întâi să ne uităm un pic la organele din abdomen și la cum e împărțit abdomenul.
Anatomic, abdomenul este împărțit în 4 cadrane și 9 arii.
Cele 4 cadrane sunt împărțite printr-un plan vertical și unul orizontal, după cum se vede și în imaginea de mai jos: cadranul stâng superior, drept superior, stâng inferior, drept inferior.

Cele 9 arii sunt împărțite prin 2 planuri verticale și 2 planuri orizontale după cum se vede și în imaginea de mai jos, în: superior( hipocondrul drept, epigastru, hipocondrul stâng), mijlociu( flancul drept, mezogastru, flancul stâng), inferior ( fosa iliacă dreaptă, hipogastru, fosa iliacă stângă).

După cum spune și titlul nostru, durerile abdominale joase apar în porțiunea inferioară a abdomenului și pot fi date de organele din acea zonă sau prin propagarea durerii de la organele vecine.
Nu o sa vă plictisesc cu toate cauzele pentru care ar putea apărea o durere abdominala joasă. Ele sunt multe, şi destul de complexe. In principal, fiecare organ din abdomenul inferior, în momentul afectării sale poate da senzația de durere. Mai mult, durerea se poate propaga, deci uneori te poate durea jos, desi cauza este sus. De ce se întâmplă asta? Pentru ca organismul nostru este un sistem foarte complex, si intricat. Toate organele comunica între ele prin mesageri si receptori, si se balansează reciproc.
Dureri abdominale joase – Cauze
Cele mai multe dureri abdominale joase pot avea legatură cu 3 mari sisteme.
Sistemul digestiv
De cele mai multe ori durerile abdominale joase provin din sistemul digestiv. După cum se observă şi în imaginea de mai sus, în abdomenul inferior se regăseşte o parte din colonul ascendent şi descendent, colonul sigmoid, rectul şi o parte din intestinul subţire.
Orice modificare în această zonă poate da o senzaţie de durere.
1. Meteorismul abdominal
Cea mai comună cauză este meteorismul abdominal, aşa numita balonare, care poate avea loc după o masă copioasă sau plină de carbohidraţi (adică cam toate mâncărurile super procesate din comerţ, dulciurile, prăjiturile, biscuiţi, fast-food, sucuri carbogazoase şi necarbogazoase şi altele). Toate aceste alimente, pot da o senzaţie de balonare, care se va resimţi ca o durere în abdomenul superior şi inferior.
Putem spune că meteorismul este la limita cu patologicul, fiind o afecţiune care se tratează uşor şi fără prea multe bătăi de cap. De obicei, balonarea este în strânsă legătură cu constipaţia, care este o altă cauză din sfera durerilor abdominale joase.
Dacă intrăm în sfera patologicului, durerile abdominale joase pot fi cauzate şi de o inflamaţie, care poate merge până la infecţie.
2. Apendicita
O cauză destul de comună ce poate da dureri abdominale joase, este apendicita.

Apendicita se manifestă cel mai frecvent prin durere în fosa iliaca dreaptă, stare de rău generală, stare de greață, vărsături, pierderea apetitului, febră, constipație sau diaree. E posibil ca aceste simptome să nu apară toate o dată, sau ca durerea să se propage şi să fie resimțită la nivelul hipogastrului sau mezogastrului, de aceea diagnosticul de apendicită se stabilește prin semnele şi simptomele clinice, dar şi prin investigaţii paraclinice.
3. Sindromul de intestin iritabil
Sindromul de intestin iritabil este o afecţiune comună a intestinului gros. Cauza pentru această afecţiune nu se cunoaşte, ea fiind un diagnostic de excludere. Simptomele sunt în strânsă legătură cu alimentaţia, ele variind în funcţie de alimentele consumate.
Cele mai importante simptome sunt durerile abdominale joase sau înalte asociate cu diaree sau constipaţie. Acestea se mai pot acompania de urgenţa de defecație, o senzație de defecare incompletă şi meteorism abdominal (balonare).
4. Bolile inflamatorii intestinale
Prin bolile inflamatorii intestinale mă refer la un grup de afecţiuni care afectează sistemul digestiv. În boala Crohn şi colita ulcerativă, are loc o inflamaţie generală a sistemului digestiv, care se va manifesta diferit în funcţie de patologie. Ambele boli pot cauza dureri abdominale joase, împreună cu o stare de oboseală, scădere în greutate rapidă, meteorism abdominal, diaree persistentă cu sânge.
Aceste două patologii sunt complexe, şi individuale de la om la om, manifestările sale variind în funcţie de persoană. În cazul în care vă regăsiţi simptomele aici, vă recomand un consult gastro-enterologic, dar fară să vă avântaţi în concluzii. Majoritatea simptomelor se pot confunda uşor, de aceea e bine să consultaţi o opinie de specialitate.
5. Diverticulita
Diverticulita este o inflamaţie a unui diverticul de la nivelul colonului. Probabil te gândeşti acum ce este un diverticul. Ei bine, un diverticul este ca un mic sac care se formează din mucoasa si seroasa colonului, ce se proiectează înafara lumenului intestinal, printre fibrele musculare.

Diverticulita poate avea ca simptome durerea abdominală, localizată mai ales în funcţie de localizarea diverticulului ( cea mai comuna localizare este în portiunea stângă a abdomenului inferior).
Sistemul urinar
Un alt sistem aflat în interiorul abdomenului tău este sistemul urinar. Aceasta începe cu rinichii din partea superioară a zonei lombare, şi se continuă cu ureterele până la nivelul vezicii urinare, care se găseşte în pelvis, partea cea mai inferioară a abdomenului.

1. Infecţia de tract urinar
Unul dintre motivele ce poate cauza dureri abdominale joase, poate fi o infecţie de tract urinar.
Infecţia vezicii urinare se numeşte cistită.
Câteva lucruri despre cum apare infecţia urinară poţi regăsi aici.
În cistită durerea apare predominant în timpul micțiunii, există o nevoie de a urina mai frecventă, urina poate avea culoarea schimbată şi mirosul poate fi urât mirositor.
2. Calculi urinari
Calculii urinari se formează când sărurile sau mineralele se depozitează şi se conglomerează în urină. În mod normal, acestea se elimină prin urină, dar anumiţi factori de risc, precum deshidratarea sau antecedente de infecții urinare frecvente, pot duce la o modificare a ph-ului urinar, cu formarea de calculi urinari.
Cei mai frecvenți calculi urinari sunt cei din oxalat de calciu.
Cel mai frecvent calculii urinari se formează în sistemul urinar superior, unde pot sta o perioadă fără apariţia simptomatologiei. Problema apare în momentul deplasării acestora pe uretere în jos spre vezica urinară(vezi poza de mai sus), lucru care va cauza o distensie a ţesutul şi implicit durere.
În funcţie de localizarea calcului, durerea poate fi sus mai întâi (lombar superior), apoi să coboare până în pelvis. Datorită localizarii sistemului urinar (rinichi-uretere) în porţiunea posterioară a abdomenului, durerea se localizează lombar, şi iradiază spre picior.
Aceasta durere poartă numele de colică renală şi este printre cele mai frecvente cauze de durere ale sistemului urinar.
Există şi alte patologii ale sistemului urinar, dar mai puţin frecvente, iar simptomele au altă localizare.
Sistemul reproducător
Sistemul reproducător este în mare parte situat în pelvis( porţiunea cea mai inferioară a abdomenului, cea care se regăseşte în interiorul bazinului) la femei şi la bărbaţi.
La femei, pot exista multiple patologii, dar voi încerca să le amintesc pe cele mai comune.
1. Durerile menstruale
Una dintre cele mai comune cauze de dureri abdominale joase în rândul femeilor sunt durerile menstruale. Durerile menstruale apar în preajma ciclului menstrual (iar dacă ai uitat ce şi cum e cu menstruaţia, aruncă o privire aici), şi de obicei durează 1-2 zile.
Durerile ciclului menstrual apar de obicei chiar la începutul ciclului menstrual, în momentul contracţiilor uterine. Aceastea se mai pot însoţi şi de alte simptome ale ciclului menstrual, precum dureri ale sânilor (mastalgie), schimbări de dispoziţie, stare de oboseală. Am scris mai multe despre simptomele ciclului menstrual aici.
2. Ovulaţia
În cazul în care o femeie resimte o durere într-o parte a pelvisului, la mijlocul ciclului menstrual, poate fi datorată ovulaţiei. În caz că te întrebi acum ce e ovulaţia, am scris mai multe aici.
Durerea abdominală joasă produsă în timpul ovulaţiei, poartă numele de mittelschmerz.
În momentul ovulaţiei, ovarele eliberează un ovocit (ou) şi ceva fluid. Ovocitul va ajunge în trompa uterină, şi mai apoi în uter, pe când fluidul care a conţinut ovocitul se poate împrăştia în zona din jur, putând cauza iritaţie şi implicit durere.
3. Chisturile ovariene
Chisturile ovariene apar în momentul când ovarul nu reuşeşte să elibereze un ovocit. Foliculul care conţine ovulul poate să îl elibereze parţial, sau deloc, acumulând din ce în ce mai mult fluid.
Această acumulare de fluid se numește chist ovarian, şi poate cauza simptome de balonare, presiune sau durere abdominală joasă ( la nivelul pelvisului) pe partea corpului cu chistul ovarian.
La bărbaţi, cele mai comune cauze ale sistemului reproducător pot fi:
1. Infecţiile cu transmitere sexuală
Unele infecţii cu transmitere sexuală (numite boli cu transmitere sexuală-BTS), precum gonoreea şi infecţia cu Chlamydia pot cauza de asemenea dureri abdominale joase. Simptomele pot include durere în pelvis, inflamaţia uretrei şi secreţii la nivelul penisului.
Binenţeles că BTS-urile apar şi la bărbaţi şi la femei, doar că de obicei simptomele apar în special la bărbaţi, femeile fiind purtătoare cu mai puţine simptome sau chiar deloc.
2. Prostatita
Prostatita este inflamaţia prostatei, o glandă mică ce intervine în lubrifierea şi transportul spermatozoizilor, contribuind astfel la formarea lichidului seminal.
Prostatita poate fi de mai multe forme: prostatita acuta bacteriană, prostatita bacteriană cronică şi prostatita non-bacteriană.
Nu voi intra în prea multe detalii, pentru că simptomele au diferenţe subtile între tipurile de prostatită, dar ce putem reţine este că pot fi o cauză de durere abdominală joasă. Dacă pe lângă durere, mai apar şi alte simptome precum dificultăţi de a urina, durere la ejaculare, treziri frecvente în timpul somnului pentru a urina, micţiuni frecvente, poate ar fi cazul să faci o vizită la urolog.
3. Hernia
Hernia are loc în momentul când o parte din intestin sau ţesut al sistemului digestiv( ca de exemplu- epiplon) se exteriorizează printre un punct slab la nivelul peretelui muscular. În acel loc se va forma un mic săculeţ, dureros care se poate remite sau nu (în funcţie de gravitatea herniei şi tipul său), care se agravează cu efortul muscular (aici putem include şi strănutul, râsul sau tusea).
Hernia poate apărea şi la femei, dar este mult mai frecventă la bărbaţi, aceştia fiind mai predispuşi la forţa fizică, un factor declanșator al herniei.
Dacă hernia este localizată în porţiunea inferioară a abdomenului, aceasta va avea ca prim simptom durerea abdominală joasă bruscă şi de intensitate crescută.
În incheiere, aş vrea să precizez că durerea este una din cele mai comune simptome apărute iar cauzele pot fi multiple. Afecţiunile descrise mai sus sunt câteva dintre cele mai comune, dar binenţeles că nu sunt singurele. De aceea o durere care nu dispare merită investigată. Ea poate trage un semnal de alarmă pentru ceva minor, sau alteori pentru ceva major, dar întotdeauna este un mesaj de la corpul tău către tine.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319859#what-is-it
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323792#urinary-stones
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323796#causes
Lasă un comentariu