nevralgie intercostala

Nevralgie intercostală: 4 cauze comune

Nevralgia intercostală este o durere apărută la nivelul nervilor intercostali, care poate fi cauzată de diferite afecţiuni. Poate ai auzit de la medic că ai nevralgie intercostală şi nu ai înteles prea bine ce e, sau doar ai vrea să afli mai multe, atunci eşti în locul potrivit. Îmi propun în cele ce urmează să îţi explic cât mai bine ce înseamnă nevralgia intercostală şi ce o cauzează.

Haideţi să o luăm cu începutul. Probabil că deja ştii că orice afecţiune trebuie separată în bucăţele mai mici pentru a fi înţeleasă.

Ce înseamnă nevralgie?

Cuvântul nevralgie provine din greacă de la „neuron” care înseamnă nerv şi „algos” care înseamnă durere. Astfel, nevralgia înseamnă durerea pe traiectului unui nerv.

Ce este un nerv?

Probabil ai auzit măcar o dată de sistemul nervos. Un nerv este un pachet de fibre, înconjurate de un înveliş, format din mai multe straturi (numite teci) care conectează sistemul nervos cu diferite părţi ale corpului.

Sistemul nervos Sursa: wikidoc.org

Ce înseamnă nevralgie intercostală?

Putem defini nevralgia intercostală ca o durere neuropatică care apare pe traiectul nervilor intercostali.

Mai precis, în nevralgia intercostală apare o durere al unui nerv sau nervi care inervează muşchii intercostali, coastele, o porţiune din torace şi o porţiune din abdomen. Nervii intercostali fac parte din sistemul nervos somatic şi provin din ramul anterior al nervilor spinali toracici de la T1 la T11.

Coastele cu nervul intercostal sursa: m.blog.naver.com

Ce cauzează nevralgia intercostală?

Nevralgia intercostală este cauzată de o leziune şi de inflamația nervilor intercostali.

Cauzele în nevralgia intercostală pot fi multiple şi includ combinaţii variate ale sistemului nervos central şi periferic şi mecanisme psihologice.

1. Leziuni ale nervilor intecostali

Una dintre cauzele anatomice, poate fi lezarea directă a nervului intercostal sau a structurilor ce îl înconjoară, ce va duce la inflamaţie şi/ sau compresia nervului. Aceasta poate apărea în traume induse datorită operaţiilor (precum toracotomie, toracostomie, chirurgia sânului), leziune datorită unei poziţii vicioase, fracturi costale.

În sarcină, ascită, obezitate, tusea frecventă se pot pune în tensiune nervii intercostali, ducând astfel la nevralgie intercostală.

2. ACNES

Pot avea loc şi compresii ale nervului fără traumă, în afecţiuni precum sindromul de compresiune a nervului cutanat anterior( ACNES), ce reprezintă compresia terminaţiilor nervoase anterioare a nervilor toracici (T7-T12) intercostali, care inervează muşchii drepţi abdominali. ACNES poate apărea frecvent la copii, dar pentru ca este un diagnostic clinic, poate fi frecvent omis.

3. Herpes Zoster

O altă cauză comună care duc la nevralgie intercostală, poate fi infecţia sau procesele reactive care pot aparea în afecţiuni precum Herpes Zoster (vezi aici mai multe informatii), pleurită sau neuropatie periferică diabetică.

În nevralgia intercostală datorată infecţiei cu Hepes Zoster durerea apare datorită distrucţiei nervului intercostal prin prezenţa virusului care se cantonează la nivelul său, dar şi prin răspunsul sistemului imun care atacă virusul, şi prin urmare şi nervul.

În infecţia cu Herpes Zoster are loc reactivarea şi replicarea virsului Herpes Zoster dormant de la nivelul rădăcinii dorsale ale ganglionului, care se va mobiliza astfel pe nerv şi dermatomul repartizat.

Ce este un dermatom?

Dermatomul se caracterizează printr-o zonă a pielii care este inervată de un singur nerv spinal senzorial ce provine din măduva spinării. Există astfel 8 nervi spinali cervicali, doisprezece nervi spinali toracici, cinci nervi spinali lombari şi cinci nervi sacrali. Aceşti nervi au o rădăcină motorie, şi una senzorială, cea care conduce senzaţiile către creier, inclusiv durerea.

Probabil vă întrebaţi de ce e important să ştim despre dermatoame. Ei bine, în infecţia cu Herpes Zoster, erupţia va aparea la nivelul unuia sau mai multe dermatoame, aferente nervului sau nervilor afectaţi.

4. Tumori

O tumoră benignă (care nu este cancer) sau malignă, pot face compresie la nivelul nervilor intercostali cauzând astfel o nevralgie intercostală.

Simptomele în nevralgia intercostală

Durerea este principalul simptom în nevragia intercostală, şi se manifestă la nivelul unui dermatom, ca o bandă ce înconjoară jumătate din torace sau abdomen. Durerea poate fi constantă sau intermitentă şi poate fi însoțită de o senzaţie de amorţeală sau de furnicături.

Durerea poate persista şi după dispariţia cauzei şi se poate manifesta sub diferite forme:

  • poate radia
  • poate fi o senzaţie de arsură
  • ca o senzaţie ascuţită
  • ca o senzaţie de înjunghiere

Durerea cauzată de nevralgia intercostală se poate înrăutăți cu anumite mișcări precum tuse, sărituri, strănut sau chiar respirație profundă.

Desigur că sunt mult mai multe de spus despre nevralgia intercostală dar o să mă opresc aici deocamdată. Nevralgia intercostală este o patologie complexă, iar vindecarea depinde de la pacient la pacient.

https://www.wikidoc.org/index.php/Nervous_system

https://www.britannica.com/science/nerve-anatomy

https://en.wikipedia.org/wiki/Intercostal_nerves

https://en.wikipedia.org/wiki/Spinal_nerve

https://www.medichub.ro/reviste-de-specialitate/pediatru-ro/o-cauza-uitata-a-durerii-cronice-abdominale-la-copii-sindromul-de-compresiune-a-nervului-cutanat-anterior-id-3897-cmsid-64

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560865/

https://www.webmd.com/pain-management/what-to-know-intercostal-neuralgia